Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: adambak »

Znaleźć wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ w(x)}\), dla których równość: \(\displaystyle{ (w(x))^{2}=w(x^{2})}\) zachodzi dla wszystkich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\).


Jak coś takiego rozpisać i dojść do wyniku za pomocą obliczeń? Do tej pory miałem styczność tylko z bardzo prostymi równaniami funkcyjnymi, tutaj nie potrafię znaleźć tego wielomianu. Od razu jednak widzę że może być \(\displaystyle{ w(x)=0}\) lub jakikolwiek wielomian w postaci \(\displaystyle{ w(x)=x^{n}}\) (oczywiście skoro mówimy o wielomianach to \(\displaystyle{ n \in N}\), funkcja stała różna od zera nie może być bo już nie działa), bo albo funkcja parzysta, albo nieparzysta, ale czy takie uzasadnienie wystarczy? Chciałbym umieć to jakoś obliczyć
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: norwimaj »

adambak pisze: \(\displaystyle{ w(x)=x^{n}}\) (oczywiście skoro mówimy o wielomianach to \(\displaystyle{ n \in N}\), funkcja stała różna od zera nie może być bo już nie działa)
Najpierw stwierdziłeś, że \(\displaystyle{ x^n}\) działa, a chwilę później, że funkcja stała różna od zera nie działa. To co z funkcją stale równą jeden?

W zadaniu możesz skorzystać z nierówności pomiędzy średnią kwadratową i arytmetyczną. Konkretnie z warunku, jaki musi być spełniony, żeby była równość pomiędzy tymi średnimi.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: Tomasz Rużycki »

W zadaniu możesz skorzystać z nierówności pomiędzy średnią kwadratową i arytmetyczną. Konkretnie z warunku, jaki musi być spełniony, żeby była równość pomiędzy tymi średnimi.
Współczynniki \(\displaystyle{ w(x^2)}\) na ogół nie są kwadratami współczynników \(\displaystyle{ w(x)}\).

Widać, że są dwa wielomiany stałe spełniające to równanie. Załóżmy, że \(\displaystyle{ \deg w\geq 1}\), oznaczmy \(\displaystyle{ w = a_0+\ldots + a_nx^n}\).

Bezpośredni rachunek daje nam \(\displaystyle{ a_n=a_n^2}\), co z założenia o stopniu znaczy tyle, co \(\displaystyle{ a_n=1}\). Dalej widzimy, że \(\displaystyle{ 2a_na_{n-1}=0}\), skąd \(\displaystyle{ a_{n-1}=0}\), \(\displaystyle{ 2a_na_{n-2}+a_{n-1}^2 = a_{n-1}}\), skąd \(\displaystyle{ a_{n-2}=0}\) itd., tzn. w każdym kolejnym równaniu pojawiają się elementy, o których wcześniej stwierdziliśmy, że są zerowe.
Najlepiej sam sobie otwórz nawias w \(\displaystyle{ \left[w(x)\right]^2}\) i pogrupuj wyrazy.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: norwimaj »

Tomasz Rużycki pisze: Współczynniki \(\displaystyle{ w(x^2)}\) na ogół nie są kwadratami współczynników \(\displaystyle{ w(x)}\).
Chodziło mi o ważone średnie, czyli po prostu o Jensena dla funkcji kwadratowej. Ale racja że palnąłem zanim pomyślałem. Chciałem się wykpić z rachunków, ale moje rozwiązanie byłoby dobre tylko dla wielomianów o nieujemnych współczynnikach.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Równanie wielomianowe

Post autor: adambak »

norwimaj pisze: Najpierw stwierdziłeś, że \(\displaystyle{ x^n}\) działa, a chwilę później, że funkcja stała różna od zera nie działa. To co z funkcją stale równą jeden?

faktycznie nieprecyzyjnie to ująłem.. ale miałem na myśli że funkcja stała różna od zera nie działa, a wbrew pozorom o stale równej jeden pamiętałem, bo zaliczyłem ją do ogólnego wzoru: \(\displaystyle{ x^n}\), bo dla \(\displaystyle{ n=0}\), ale racja że mało precyzyjnie, tak sobie tylko rozmyślałem głośno bo nie bardzo wiem jak to zapisać, a nie lubię w matematyce zgadywać - moim zdaniem skoro da się zgadnąć to da się też zapisać



dopiero zrozumiałem co napisał Tomasz Rużycki (wczoraj byłem już zbyt zmęczony z braku snu).
Tak czy siak, dziękuję Wam obu..
ODPOWIEDZ