Krotność pierwiastków

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Lamacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Krotność pierwiastków

Post autor: Lamacz »

Witam.

Mam jedno pytanie mianowicie skąd to się wzięło?, jakie wzory zostały tutaj użyte użyte, skąd nagle wzięło się \(\displaystyle{ (x+2)}\), jak było \(\displaystyle{ (x+1) ^{5}}\) :

\(\displaystyle{ W(x) = (x+1) ^{5} + (x+1) ^{4} = (x+1) ^{4} [(x+1)+1] = (x+1) ^{4} (x+2)}\)


Bardzo proszę o pomoc. Kiedy widzę zadanie typu: (udowodnij, wykaż, jak zmieni się) to nie wiem jak się za to zabrać.

Pozdrawiam
xxsmyqxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Krotność pierwiastków

Post autor: xxsmyqxx »

Czynnik \(\displaystyle{ (x+1) ^{4}}\) został "wyrzucony przed nawias "
tak samo jak by było \(\displaystyle{ a ^{5} + a ^{4} =a ^{4} (a+1)}\)
Lamacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Krotność pierwiastków

Post autor: Lamacz »

Dziękuję
ODPOWIEDZ