pierwiastki trojmianu
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: woj. podkarpackie
pierwiastki trojmianu
pierwiastki trojmanu sa liczbami calkowitymi wyznacz b
\(\displaystyle{ y= 3x^{2} + bx+ 15}\)
\(\displaystyle{ y= 3x^{2} + bx+ 15}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: woj. podkarpackie
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: woj. podkarpackie
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: woj. podkarpackie
pierwiastki trojmianu
no to widocznie nie wzielaam tego. ; p albo nie wiem ze to ma taka fachowa nazwe a moglby mi ktos to przelozyc tak na chlopski rozum co mam zrobic po kolei?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
pierwiastki trojmianu
\(\displaystyle{ x_1+x_2= -\frac{b}{a}= -\frac{b}{3} \\\\
x_1x_2 = \frac{c}{a} = \frac{15}{3} = 5}\)
Zauważ, że 5 jest liczbą pierwszą, a żeby ją otrzymać mnożąc dwie liczby całkowite są tylko dwie możliwości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 = 1 \\ x_2 = 5 \end{cases} \vee \begin{cases} x_1 = -1 \\ x_2 = -5 \end{cases}}\)
Teraz wstawiamy do pierwszego:
\(\displaystyle{ 1+5=-\frac{b}{3} \vee -1-5=-\frac{b}{3}}\)
\(\displaystyle{ b=-18 \vee b=18}\)
\(\displaystyle{ b \in \left\{ -18; 18\right\}}\)
x_1x_2 = \frac{c}{a} = \frac{15}{3} = 5}\)
Zauważ, że 5 jest liczbą pierwszą, a żeby ją otrzymać mnożąc dwie liczby całkowite są tylko dwie możliwości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 = 1 \\ x_2 = 5 \end{cases} \vee \begin{cases} x_1 = -1 \\ x_2 = -5 \end{cases}}\)
Teraz wstawiamy do pierwszego:
\(\displaystyle{ 1+5=-\frac{b}{3} \vee -1-5=-\frac{b}{3}}\)
\(\displaystyle{ b=-18 \vee b=18}\)
\(\displaystyle{ b \in \left\{ -18; 18\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
pierwiastki trojmianu
piasek101, jak nie ma? W szkole mam podstawową matematykę i miałem wzory Viete'a.
- piti-n
- Użytkownik
- Posty: 534
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 45 razy
pierwiastki trojmianu
a nie łatwiej korzystając z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych?
ps: Wzorów Vieta nie ma na podstawie. Najłatwiej to sprawdzić w wypisie wymagań maturalnych na stronie CKE
ps: Wzorów Vieta nie ma na podstawie. Najłatwiej to sprawdzić w wypisie wymagań maturalnych na stronie CKE
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
pierwiastki trojmianu
Przecież tw o całkowitych (też wymiernych) nie ma na podstawie.
Przykłady :
- dzielenie wielomianów
- wzory redukcyjne
- równania wykładnicze
I wiele innych.
Czytasz wymagania i dowiesz się co i jak.
Szkoły a podstawa - nieporozumienie.kamil13151 pisze:W szkole mam podstawową matematykę i miałem wzory Viete'a.
Przykłady :
- dzielenie wielomianów
- wzory redukcyjne
- równania wykładnicze
I wiele innych.
Czytasz wymagania i dowiesz się co i jak.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
pierwiastki trojmianu
Chyba nie, wtedy trzeba rozważyć na początku \(\displaystyle{ b}\) wymierne.piti-n pisze:a nie łatwiej korzystając z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych?
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: woj. podkarpackie
pierwiastki trojmianu
ok spoko zrobilam to juz z wzorow vietea po prostu zapamietam je jakby na maturze sie zdazylo podobne zadanie;)
dzieki za pomoc
dzieki za pomoc