wyznacz pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
karolina123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: woj. podkarpackie

wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: karolina123456 »

W(x)=\(\displaystyle{ x ^{3} + 7 x^{2}-36}\)
moze i banalne ale nie mam pojecia jak to policzycc!!
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: alfgordon »

znajdź jedno miejsce zerowe(dzielniki liczby 36), a potem np. Heronem dzielisz i masz równanie kwadratowe
karolina123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: woj. podkarpackie

wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: karolina123456 »

a wlasnie moglby ktos tego hornera wytlumaczycc? na "babski sposob"??
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: zidan3 »


Moze to Ci cos rozjasni.
Jak nie moge pozniej na gg wyjasnic.
karolina123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: woj. podkarpackie

wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: karolina123456 »

ale czemu 2? nie rozumiem i moglbys mi wyjasnic ta procedure w hornerze? w sensie ze cos sie mnozy potem dodaje bo mam tabelke ale nie wiem co z nia dalej
dziekuje bardzo;**** za to rozwiazanie mysle z ejak mi wyjasnisz powyzsze rzeczy to zrozumiem
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ 2}\) jest miejscem zerowym

\(\displaystyle{ 1,7,0,-36}\) to współczynniki wielomianu

więc masz tak:
1)jeden przepisujesz
2)\(\displaystyle{ 2 \cdot 1 +7 =9}\)
3)\(\displaystyle{ 2 \cdot 9 +0= 18}\)
4)\(\displaystyle{ 2 \cdot 18 +(-36)=0}\)

więc wielomian wygląda tak:
\(\displaystyle{ 1 \cdot x^2 + 9 \cdot x +18 +0 =0}\)

więc \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)(x^2 +9x+18)}\)
karolina123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: woj. podkarpackie

wyznacz pierwiastki wielomianu

Post autor: karolina123456 »

wiielkie dziekiiii juz rozumiem;) jestescie genialni
ODPOWIEDZ