Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
Przedstaw wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (8+125x^3)(x^3-5x)(x^2+9)}\) w postaci czyników najmniejszego stopnia
Dochodzę do tej postaci, czy można to bardziej rozłożyć?
\(\displaystyle{ W(x) = (8+125x^3)(x^3-5x)(x^2+9) = (2+5x)^3(x(x^2-5))(x-3)(x+3)}\)
Dochodzę do tej postaci, czy można to bardziej rozłożyć?
\(\displaystyle{ W(x) = (8+125x^3)(x^3-5x)(x^2+9) = (2+5x)^3(x(x^2-5))(x-3)(x+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
\(\displaystyle{ x^2+9 \neq (x-3)(x+3)}\)
Prawie całość źle.
\(\displaystyle{ 8+125x^3 \neq (2+5x)^3}\)
\(\displaystyle{ 8+125x^3=2^3+(5x)^3}\)
Teraz wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów: ... %C5%BCenia
Drugi również do końca trzeba rozłożyć.
Prawie całość źle.
\(\displaystyle{ 8+125x^3 \neq (2+5x)^3}\)
\(\displaystyle{ 8+125x^3=2^3+(5x)^3}\)
Teraz wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów: ... %C5%BCenia
Drugi również do końca trzeba rozłożyć.
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
\(\displaystyle{ W(x) = (8+125x^3)(x^3-5x)(x^2+9) =}\)
\(\displaystyle{ = (2^3+(5x)^3)(x(x^2-5))(x^2+9) =}\)
\(\displaystyle{ = (2+5x)(4-20x+25x^2)(x(x^2-5))(x^2+9) =}\)
\(\displaystyle{ = (2+5x)(4-5x(4+5x))(x(x^2-5))(x^2+9)}\)
Pewnie znowu coś pokręciłem, a nawet gdyby nie to czy to można jeszcze bardziej rozłożyć?
\(\displaystyle{ = (2^3+(5x)^3)(x(x^2-5))(x^2+9) =}\)
\(\displaystyle{ = (2+5x)(4-20x+25x^2)(x(x^2-5))(x^2+9) =}\)
\(\displaystyle{ = (2+5x)(4-5x(4+5x))(x(x^2-5))(x^2+9)}\)
Pewnie znowu coś pokręciłem, a nawet gdyby nie to czy to można jeszcze bardziej rozłożyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
\(\displaystyle{ 2 \cdot 5 \neq 20}\)
Da się rozłożyć, po poprawieniu sprawdź czy równanie kwadratowe ma pierwiastki oraz \(\displaystyle{ x^2-5}\) rozłóż.
Da się rozłożyć, po poprawieniu sprawdź czy równanie kwadratowe ma pierwiastki oraz \(\displaystyle{ x^2-5}\) rozłóż.
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
\(\displaystyle{ = (2+5x)(4-5x(2+5x))x(x- \sqrt{5})(x+\sqrt{5})(x^2+9)}\)
To chyba już tyle?
a równanie kwadratowe nie ma pierwiastkow, a co jakby mialo?
To chyba już tyle?
a równanie kwadratowe nie ma pierwiastkow, a co jakby mialo?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
Jakby miało to byśmy mogli dalej rozłożyć w postaci iloczynu.
\(\displaystyle{ ... = x(2+5x)(4-10x+25x^2)(x- \sqrt{5})(x+\sqrt{5})(x^2+9)}\)
Po co wyciąganie iksa?
\(\displaystyle{ ... = x(2+5x)(4-10x+25x^2)(x- \sqrt{5})(x+\sqrt{5})(x^2+9)}\)
Po co wyciąganie iksa?
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
Bo trzeba sprowadzić do czynników najniższego stopnia przecież? Nie trzeba wyciągać? (czemu nie?)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Przedstaw wielomian w postaci czyników najmniejszego stopnia
Hmm... ciężko to wytłumaczyć...
Załóżmy, że mamy takie równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ 4-10x+25x^2=0}\)
Musimy sprowadzić do czynników najniższego stopnia w postaci iloczynów:
Wg. ciebie to jest tak:
\(\displaystyle{ 4-x(10-25x)=0}\)
Zaraz, zaraz, ale przecież to nie jest postać iloczynów?! 4 znajduję się poza iloczynem.
Myślę, że jakoś dobrze to wytłumaczyłem.
Załóżmy, że mamy takie równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ 4-10x+25x^2=0}\)
Musimy sprowadzić do czynników najniższego stopnia w postaci iloczynów:
Wg. ciebie to jest tak:
\(\displaystyle{ 4-x(10-25x)=0}\)
Zaraz, zaraz, ale przecież to nie jest postać iloczynów?! 4 znajduję się poza iloczynem.
Myślę, że jakoś dobrze to wytłumaczyłem.