dowód na brak rozwiązań w przedziale
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 50 razy
dowód na brak rozwiązań w przedziale
Witam, prosiłbym o pomoc z następującym zadaniem:
Wykaż, że równanie \(\displaystyle{ x ^{5}+x ^{2}+x+1=0}\) nie ma rozwiązań w przedziale (-1;1)
Wykaż, że równanie \(\displaystyle{ x ^{5}+x ^{2}+x+1=0}\) nie ma rozwiązań w przedziale (-1;1)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 50 razy
dowód na brak rozwiązań w przedziale
Widziałem, ale wielomian który zostaje po przedzieleniu przez (x+1) nie ma pierwiastków wymiernych i tu nie bardzo wiem jak udowodnić, że nie ma też żadnych należących do danego przedziału
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
dowód na brak rozwiązań w przedziale
to można pokazać że wielomian w tym przedziale nie zmienia znaku, co bedzie rownowazne z tym co chcemy. A do tego najprosciej pochodna:) Nie sprawdzalem jak wychodzi tutaj ale jesli wyjdzie ze od -1 jest dodatni i rosnie do 1 albo ujemny i maleje to po zadaniu:>
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
dowód na brak rozwiązań w przedziale
Udowodnij, że nierówność nie ma rozwiązania:
\(\displaystyle{ x^4-x^3+x^2+1<1}\)
Powinno się udowodnić, że większy od -1 a mniejszy od 1, ale akurat w tym przypadku cały przedział nie będzie miał miejsc zerowych.
\(\displaystyle{ x^4-x^3+x^2+1<1}\)
Powinno się udowodnić, że większy od -1 a mniejszy od 1, ale akurat w tym przypadku cały przedział nie będzie miał miejsc zerowych.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
dowód na brak rozwiązań w przedziale
Metodę bisekcji zna ?
Funkcja ciągła \(\displaystyle{ f\left( x\right)}\) ma miejsce zerowe na przedziale \(\displaystyle{ \left( a,b\right)}\)
jeżeli
\(\displaystyle{ f\left( a\right) \cdot f\left( b\right)<0}\)
Ja to wziąłem z metody bisekcji ale podobno twierdzenie Bolzano-Cauchy'ego
ma podobną postać
Funkcja ciągła \(\displaystyle{ f\left( x\right)}\) ma miejsce zerowe na przedziale \(\displaystyle{ \left( a,b\right)}\)
jeżeli
\(\displaystyle{ f\left( a\right) \cdot f\left( b\right)<0}\)
Ja to wziąłem z metody bisekcji ale podobno twierdzenie Bolzano-Cauchy'ego
ma podobną postać
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 47 razy
dowód na brak rozwiązań w przedziale
Bez pochodnych:
- w przedziale \(\displaystyle{ <0;1)}\) - oczywiste, każdy składnik lewej strony dodatni
- w przedziale \(\displaystyle{ (-1;1)}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ x^5+x^2=x^2(x^3+1)>0}\) oraz \(\displaystyle{ x+1>0}\) i lewa strona także dodatnia
- w przedziale \(\displaystyle{ <0;1)}\) - oczywiste, każdy składnik lewej strony dodatni
- w przedziale \(\displaystyle{ (-1;1)}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ x^5+x^2=x^2(x^3+1)>0}\) oraz \(\displaystyle{ x+1>0}\) i lewa strona także dodatnia
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
dowód na brak rozwiązań w przedziale
Ale z tego nie wynika teza, bo twierdzenie odwrotne nie jest prawdziwe, to znaczy nie jest prawdą, że jeśli \(\displaystyle{ f(a)\cdot f(b)\ge 0}\), to w przedziale \(\displaystyle{ (a,b)}\) nie ma pierwiastka.mariuszm pisze:Funkcja ciągła \(\displaystyle{ f\left( x\right)}\) ma miejsce zerowe na przedziale \(\displaystyle{ \left( a,b\right)}\)
jeżeli
\(\displaystyle{ f\left( a\right) \cdot f\left( b\right)<0}\)
Q.