wykaż ze wielomian ma dokladnie jeden pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
graham
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

wykaż ze wielomian ma dokladnie jeden pierwiastek

Post autor: graham »

Witam, mam problem z tym zadaniem. Domyślam się ze jest proste, ale nie wiem jak to zrobić dokładnie, jak ma wyglądać odpowiedź i jak do niej dojść. Treść właściwa zadania:
Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} - 4x ^{2} + 27x}\) ma dokładnie jeden pierwiastek.

Czy to będzie tak?

\(\displaystyle{ x(x^2 -4x +27)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ delta<0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wykaż ze wielomian ma dokladnie jeden pierwiastek

Post autor: anna_ »

Zgadza się. Jedyny pierwiastek rzeczywisty to \(\displaystyle{ x=0}\)
graham
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

wykaż ze wielomian ma dokladnie jeden pierwiastek

Post autor: graham »

Dziękuję za rozwianie wątpliwości
ODPOWIEDZ