Wyznacz zbiór wartości m
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 cze 2010, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Police
- Podziękował: 6 razy
Wyznacz zbiór wartości m
Witam. Mam problem z takim zadaniem. Nie wiem jak się za nie zabrać. Byłbym bardzo wdzięczny za całkowite rozwiązanie.
Wyznacz zbiór wartości \(\displaystyle{ m}\) dla których funkcja \(\displaystyle{ x \rightarrow x^2 - mx + 2m - 3}\)
ma miejsca zerowe w przedziale \(\displaystyle{ (0;2)}\).
Wyznacz zbiór wartości \(\displaystyle{ m}\) dla których funkcja \(\displaystyle{ x \rightarrow x^2 - mx + 2m - 3}\)
ma miejsca zerowe w przedziale \(\displaystyle{ (0;2)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Wyznacz zbiór wartości m
Nie jestem pewna, który ze składników to a,b,c,potrzebne do obliczenia delty.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz zbiór wartości m
\(\displaystyle{ a}\) - ,,stoi" przy \(\displaystyle{ x^2}\)
\(\displaystyle{ b}\) - przy \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ c}\) - samotnie (to tak zwany wyraz wolny).
\(\displaystyle{ b}\) - przy \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ c}\) - samotnie (to tak zwany wyraz wolny).
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Wyznacz zbiór wartości m
Obliczyłam deltę i wierzchołek. Co dalej ?
m1=2
m2=6
Wierzchołek:
\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\)=4m
m1=2
m2=6
Wierzchołek:
\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\)=4m
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz zbiór wartości m
\(\displaystyle{ \Delta >0}\) (przyjmując różne miejsca zerowe).
Wierzchołek musi ,,siedzieć" w podanym przedziale, a parabola w końcach przedziału ma być nad osią X.
Wierzchołek musi ,,siedzieć" w podanym przedziale, a parabola w końcach przedziału ma być nad osią X.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Wyznacz zbiór wartości m
Mógłbyś to przedstawić na podanym przykładzie? Kompletnie się już pogubiłam.