Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kajolek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 7 wrz 2010, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzupia
Podziękował: 19 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: kajolek123 »

Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=\(\displaystyle{ x^2-3x+2}\), jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x-1 otrzymujemy resztę 5.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+(ax+b)}\) szukasz zawartości ostatniego nawiasu.

Z zadania \(\displaystyle{ W(2)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(1)=5}\)
ODPOWIEDZ