Prosiłabym o wskazówkę w jaki sposób mogę wyznaczyć wzór funkcji \(\displaystyle{ f}\).
Funkcja \(\displaystyle{ f}\) każdej liczbie rzeczywistej a przyporządkowuje resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}+4x+2}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x-a+1}\). Znajdź najmniejszą wartość funkcji \(\displaystyle{ f}\).
Przyporządkowanie reszty z dzielenia przez wielomian
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Przyporządkowanie reszty z dzielenia przez wielomian
\(\displaystyle{ W(a)}\)- daje nam resztę dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 lis 2010, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 10 razy
Przyporządkowanie reszty z dzielenia przez wielomian
W jaki sposób mogę wykorzystać tę informację w dochodzeniu do funkcji \(\displaystyle{ f(a)}\)?
Przyporządkowanie reszty z dzielenia przez wielomian
\(\displaystyle{ P(x)=x-a+1=x-(a-1)}\)
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P}\) jest rowna
\(\displaystyle{ W(a-1)=f(a)}\)
\(\displaystyle{ W(a-1)=f(a)=(a-1)^2+4(a-1)+2}\)
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P}\) jest rowna
\(\displaystyle{ W(a-1)=f(a)}\)
\(\displaystyle{ W(a-1)=f(a)=(a-1)^2+4(a-1)+2}\)