Witam mam pytanie jak coś takiego rozwiązać bardzo, ale to bardzo prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie .
\(\displaystyle{ w(x)= x^{3} +2x^{2}+12x-5}\)
\(\displaystyle{ p(x)=x^{2}(x+2a)+3b(x^{2}-x)-5}\)
w(x)=p(x)
Wielomiany są równe
- thenighthawk4
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 31 sty 2011, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Wielomiany są równe
Wielomiany są równe kiedy ich współczynniki przy odpowiednich stopniach są równe. Żeby to sprawdzić będziesz musiał wymnożyć \(\displaystyle{ p(x)}\). Wtedy możesz odczytać poszczególne współczynniki i przyrównać do odpowiednich z wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\). Wtedy już łatwo znajdziesz a i b.
Nie zapomnij pogrupować wg potęgi przy x.
Nie zapomnij pogrupować wg potęgi przy x.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Wielomiany są równe
Po wymnożeniu \(\displaystyle{ p(x)=x^{2}(x+2a)+3b(x^{2}-x)-5}\) wychodzi nam wielomian:
\(\displaystyle{ p(x) = x^3 + x^2(2a - 3b) + x(-3b) - 5}\)
Teraz porównujemy odpowiednie współczynniki przy konkretnych potęgach, a więc:
\(\displaystyle{ 2a - 3b = 2}\)
\(\displaystyle{ -3b = 12}\)
\(\displaystyle{ p(x) = x^3 + x^2(2a - 3b) + x(-3b) - 5}\)
Teraz porównujemy odpowiednie współczynniki przy konkretnych potęgach, a więc:
\(\displaystyle{ 2a - 3b = 2}\)
\(\displaystyle{ -3b = 12}\)