wielomian podzielny przez trójmian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

wielomian podzielny przez trójmian

Post autor: bliznieta07129 »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{4} + 4x ^{3} + kx ^{2} + mx + 2}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ x ^{2} +x – 2}\).
1.Oblicz współczynniki k i m.
2.Oblicz sumę odwrotności wszystkich pierwiastków wielomianu.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

wielomian podzielny przez trójmian

Post autor: alfgordon »

umiesz dzielić pisemnie wielomiany? jeżeli tak to dzielisz i nie może być reszty ( tzn resztę porównujesz do zera)
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

wielomian podzielny przez trójmian

Post autor: adambak »

\(\displaystyle{ x ^{2} +x – 2=(x+2)(x-1)}\)

w takim razie skoro to dzieli \(\displaystyle{ W(x)}\) to \(\displaystyle{ W(1)=W(-2)=0}\)

układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi i masz te współczynniki..
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

wielomian podzielny przez trójmian

Post autor: opti »

Ewentualnie można skorzystać z tabelki Hornera, ale i tak pod koniec wyjdą dwa takie same równania z dwiema niewiadomymi.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

wielomian podzielny przez trójmian

Post autor: Mariusz M »

Sumę odwrotności ze wzorów Viete'a
ODPOWIEDZ