Równanie sześcienne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Równanie sześcienne

Post autor: kamil13151 »

Cześć, mam takie równanie: \(\displaystyle{ x^3+x-2=0}\) - wiem, że \(\displaystyle{ x=1}\) i można wykorzystać twierdzenie Bezout'a, ale uczę się nowej metody ;)

Może ktoś powiedzieć dlaczego jest nie tak?
\(\displaystyle{ x^3+x-2=0\\
x=a+b\\
(a+b)^3+(a+b)-2=0\\
a^3+b^3+3a^2b+3ab^2 +(a+b)-2=0\\
a^3+b^3+(a+b)3ab +(a+b)-2=0\\
a^3+b^3+(a+b)(3ab+1)-2=0\\}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases} a^3+b^3 = 2 \\ ab = - \frac{1}{3} \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a^3+b^3 = 2 \\ a^3b^3 = - \frac{1}{27} \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ z^2-2z- \frac{1}{27}=0\\
\Delta = 4+ \frac{4}{27} = \frac{112}{27}\\\\
z = \frac{2 \pm \sqrt{ \frac{112}{27} } }{2}}\)


\(\displaystyle{ x= \sqrt[3]{\frac{2 + \sqrt{ \frac{112}{27} } }{2}} + \sqrt[3]{\frac{2 - \sqrt{ \frac{112}{27} } }{2}}}\)

Lecz ten wynik nie równa się jeden:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28%282%2B%28112%2F27%29^%281%2F2%29%29%2F2%29^%281%2F3%29%2B%28%282-%28112%2F27%29^%281%2F2%29%29%2F2%29%29^%281%2F3%29
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Errichto »

IMHO beznadziejna ta metoda.

Skąd to:
\(\displaystyle{ z^2-2z- \frac{1}{27}=0}\)
?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Równanie sześcienne

Post autor: kamil13151 »

viewtopic.php?f=27&t=243245
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Vax »

Tej metody używa się, kiedy wszystkie inne nie działają, najczęściej przy źle przepisanym przykładzie W Twoim rozwiązaniu nie ma błędu, nasze rozwiązanie jest równe 1:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{2+\sqrt{\frac{112}{27}}}{2}} + \sqrt[3]{\frac{2-\sqrt{\frac{112}{27}}}{2}} = \sqrt[3]{\frac{2+4\sqrt{\frac{7}{27}}}{2}} + \sqrt[3]{\frac{2-4\sqrt{\frac{7}{27}}}{2}} = \\ \\ = \sqrt[3]{1+2\sqrt{\frac{7}{27}}}+\sqrt[3]{1-2\sqrt{\frac{7}{27}}} = \sqrt[3]{(\frac{3+\sqrt{21}}{6})^3} + \sqrt[3]{\frac{3-\sqrt{21}}{6}} = \frac{3+\sqrt{21}+3-\sqrt{21}}{6} = 1}\)

Pamiętaj, że jak masz pierwiastki nieparzystego stopnia, to nigdy nie wrzucaj tego do wolframu, przyjmuje on, że takie pierwiastki nie są rzeczywiste, w takich wypadkach polecam google, wpisz ten kod w wyszukiwarkę:

Kod: Zaznacz cały

((2+(112/27)^(1/2))/2)^(1/3) + ((2-(112/27)^(1/2))/2)^(1/3)
A otrzymasz w wyniku 1

Pozdrawiam.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Równanie sześcienne

Post autor: kamil13151 »

Vax, dzięki a myślałem, że wolfram alpha nieomylny Derive też nie może obliczyć.

Dlaczego musimy przyjąć, że współczynnik kierunkowy wynosi 1?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Quaerens »

kamil13151, \(\displaystyle{ z}\) najczęściej oznacza postać liczby zespolonej więc używaj inny oznaczeń. Lub zaznacz w jakim ciele rozwiązujesz równanie.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Vax »

kamil13151 pisze:Dlaczego musimy przyjąć, że współczynnik kierunkowy wynosi 1?
Nie musimy, ale tak jest najłatwiej, przyjmując np, że \(\displaystyle{ a=2}\) otrzymujemy równanie kwadratowe, które i tak ma te same pierwiastki co podane przez Ciebie w 1 poście

Pozdrawiam.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Równanie sześcienne

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ x^2+x-2=0 \Rightarrow x=-2 \vee x=1}\)

a gdy współczynnik \(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ 3x^2+x-2=0 \Rightarrow x=-1 \vee x= \frac{2}{3}}\)

Nie takie same?
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ 3x^2+3x-6=0}\) jakby co.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Vax »

@kamil13151 nie o to chodziło, w naszym przypadku mamy:

\(\displaystyle{ \begin{cases} -\frac{b}{a} = 2 \\ \frac{c}{a} = -\frac{1}{27}\end{cases}}\)

Z tego układu przyjmując, że \(\displaystyle{ a=1}\) otrzymujemy równanie podane przez Ciebie w pierwszym poście, przyjmując, że np \(\displaystyle{ a=2}\) otrzymamy inne równanie, ale mające te same pierwiastki

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Mariusz M »

Errichto pisze:IMHO beznadziejna ta metoda.

Skąd to:
\(\displaystyle{ z^2-2z- \frac{1}{27}=0}\)
?
To się wzięło ze wzorów Viete'a

IMHO to jest dobra metoda bo działa dla każdego równania trzeciego stopnia
a co za tym idzie nie trzeba się sprawdzać czy pierwiastek jest
wśród dzielników wyrazu wolnego nie trzeba też się zastanawiać
jak pogrupować wyrazy
Ta metoda nie jest aż tak bardzo skomplikowana aby nie stosować jej od razu
bez bawienia się dzielnikami wyrazu wolnego oraz grupowaniem wyrazów

Jeżeli jednak pierwiastki równania są nam potrzebne do dalszych rachunków
np do rozłożenia wielomianu czwartego stopnia na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
to może jednak warto najpierw poszukać tych innych metod

Wiesz co nieco o liczbach zespolonych ?
(szw1710 daj mi ostrzeżenie za lekceważenie autora tematu)
Bez zespolonych nie będziesz wiedział dlaczego pierwiastki mogą być wyrażone
funkcjami trygonometrycznymi

W swoim rozwiązaniu znalazłeś tylko jedną parę liczb a ,b
Korzystając z zespolonych pierwiastków z jedynki
możesz znaleźć jeszcze dwie takie pary liczb a, b
aby spełniały one układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} a^3+b^3 = 2 \\ ab = - \frac{1}{3} \end{cases}}\)

Z powyższego układu równań widać jak dobrać zespolone pierwiastki z jedynki aby
otrzymać pozostałe pierwiastki z jedynki

Zespolone pierwiastki z jedynki to

\(\displaystyle{ \varepsilon_{1}=\exp{ \frac{2i\pi}{3} }\\
\varepsilon_{2}=\exp{ \frac{4i\pi}{3} }}\)
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2011, o 19:52 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie sześcienne

Post autor: Errichto »

O zespolonych trochę wiem ale jest to b. małe trochę.
Co do sposobu to jak dotąd nie spotykałem zbyt często się z wielomianami, które nie dałoby się łatwo rozbić. Metoda wydała mi się dosyć skomplikowana, niepotrzebna raczej, no ale skoro autor chce się nauczyć to ok.
I zwracam uwagę, że to tylko imHo.
ODPOWIEDZ