Obliczenie sumy pierwiastków sześciennych itp.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wizard144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2011, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 1 raz

Obliczenie sumy pierwiastków sześciennych itp.

Post autor: wizard144 »

Witam. To mój pierwszy post, jeśli napisałem w złym podforum, to przepraszam. Otóż uczę się matematyki w 3 kl. LO (mat - inf) zaraz matura i sobie powtarzam. Patrzę teraz na zadanie i kurcze nie wiem co z nim zrobić :/ Proste równanie, próbowałem wzorów skróconego mnożenia ale coś mi nie idzie:

\(\displaystyle{ \frac{ z^{3} }{3} - z}\)

dla

\(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{ \sqrt[2]{3} + \sqrt[2]{2} } + \sqrt[3]{ \sqrt[2]{3} - \sqrt[2]{2} }}\)

Próbowałem mnożyć, rozszerzać, wzorów skróconego mnożenia... Ale nic mi kurczak nie wychodzi.

Proszę o jakąś wskazówkę lub w ostateczności rozwiązanie problemu.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Obliczenie sumy pierwiastków sześciennych itp.

Post autor: Errichto »

Można podstawić na chama i wszystko ładnie wyjdzie.
Dla uproszczenia zapisu można robić takie pomocnicze podstawienia, np. \(\displaystyle{ a= \sqrt 3 + \sqrt 2}\)
wizard144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2011, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 1 raz

Obliczenie sumy pierwiastków sześciennych itp.

Post autor: wizard144 »

Ok, ale używałeś do obliczenia wzorów skróconego mnożenia, no nie ? Bo mi kurde nic z tego nie wychodzi jakiś totalny bajzel :
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Obliczenie sumy pierwiastków sześciennych itp.

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ (a+b)^3=a^3+b^3+3ab(a+b)\\(a-b)(a+b)=a^2-b^2}\)
więcej chyba nie trzeba
wizard144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 31 mar 2011, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 1 raz

Obliczenie sumy pierwiastków sześciennych itp.

Post autor: wizard144 »

Ok dzięki wielkie. Już widzę :]
ODPOWIEDZ