Rozwiązanie równania z potęgami
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 28 mar 2011, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
Mam problem z tym zadaniem:
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ (x + 5)(x^{2} + x - 20)(x^{2} - 5) = 0}\)
pierwszy nawias wyszedl mi x = -5
ale kompletnie nie wiem co zrobic z drugim i trzecim, trzeba delte wyliczyc i pierwiastki x1 x2?
musze to do dzisiaj zrozumiec
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ (x + 5)(x^{2} + x - 20)(x^{2} - 5) = 0}\)
pierwszy nawias wyszedl mi x = -5
ale kompletnie nie wiem co zrobic z drugim i trzecim, trzeba delte wyliczyc i pierwiastki x1 x2?
musze to do dzisiaj zrozumiec
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
No nie do końca, można nie zauważyć, że są 2 możliwości, a tym bardziej jak ktoś ma problemy z matematyką. Mnie uczono, że rozpisujemy do końca, czyli: \(\displaystyle{ x^2-5=(x- \sqrt{5} )(x+ \sqrt{5} )}\)w trzecim przenieś \(\displaystyle{ 5}\) na drugą stronę
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
tig, drugi nawias dobrze, a co do trzeciego to przeczytaj mój post wyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
Przecież to jest to samo.kamil13151 pisze: Mnie uczono, że rozpisujemy do końca, czyli: \(\displaystyle{ x^2-5=(x- \sqrt{5} )(x+ \sqrt{5} )}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^2=5 \\
x=\sqrt5 \vee x=-\sqrt5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 28 mar 2011, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
OK Dzieki za tamto zadanie.
Zrobilem kolejne zadanie ktore jest mi niezmiernie potrzebne do poprawy
i korzystajac z jednego tematu chialbym sie zapytac czy to jest dobrze:
Zad.5 Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} + 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} = 4 / \cdot (2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = 4(2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = 8x + 4}\)
\(\displaystyle{ 3x - 8x = 6 + 4}\)
\(\displaystyle{ -5x = 10 / : (-5)}\)
\(\displaystyle{ x = 5}\)
Zrobilem kolejne zadanie ktore jest mi niezmiernie potrzebne do poprawy
i korzystajac z jednego tematu chialbym sie zapytac czy to jest dobrze:
Zad.5 Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} + 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} = 4 / \cdot (2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = 4(2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = 8x + 4}\)
\(\displaystyle{ 3x - 8x = 6 + 4}\)
\(\displaystyle{ -5x = 10 / : (-5)}\)
\(\displaystyle{ x = 5}\)
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
Jest źle, po pierwsze jak przeniosłeś 4 na drugą stronę nie zmieniłeś znaku, po drugie zapomniałeś o dziedzinie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
Błąd w wynikach, ale nie o to chodzi. Przynajmniej 50% osób z mojej klasy by napisała tylko jedną możliwość, tą plusową. Nawet zrobił tak tig, ale już zmienił treść postu, niestetyLbubsazob pisze: Przecież to jest to samo.
\(\displaystyle{ x^2=5 \\
x=\sqrt5 \vee x=-\sqrt5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
Wiem wiem, poprawione A co do tego zadania to 70% ludzi z mojej byłej klasy z liceum też by nie zauważyło, że są 2 możliwości, ale już chyba prędzej by się skapnęli, że to można przenieść na drugą stronę, niż że można tu wzór skróconego mnożenia zastosować, dlatego tak napisałam.Błąd w wynikach, ale nie o to chodzi. Przynajmniej 50% osób z mojej klasy by napisała tylko jedną możliwość, tą plusową. Nawet zrobił tak tig, ale już zmienił treść postu, niestety
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 28 mar 2011, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
Teraz mam dobrze?
Zad.5 Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} + 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} = -4 / \cdot (2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = -4(2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = -8x - 4}\)
\(\displaystyle{ 3x + 8x = 6 - 4}\)
\(\displaystyle{ 11x = 2 / : (11)}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2}{11}}\)
DZIEDZINA:
\(\displaystyle{ 2x + 1 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2x \neq -1 / : 2}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ D: R \setminus \left{\frac{-1}{2}\right}}\)
Zad.5 Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} + 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} = -4 / \cdot (2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = -4(2x + 1)}\)
\(\displaystyle{ 3x - 6 = -8x - 4}\)
\(\displaystyle{ 3x + 8x = 6 - 4}\)
\(\displaystyle{ 11x = 2 / : (11)}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{2}{11}}\)
DZIEDZINA:
\(\displaystyle{ 2x + 1 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2x \neq -1 / : 2}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ D: R \setminus \left{\frac{-1}{2}\right}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
tig, Dobrze, ale dziedzina źle zapisana.
\(\displaystyle{ D : x \in R \setminus \left\{ - \frac{1}{2} \right\}}\)
Lbubsazob, to patrzę, że też miałaś taką tępą klasę z matmy
\(\displaystyle{ D : x \in R \setminus \left\{ - \frac{1}{2} \right\}}\)
Lbubsazob, to patrzę, że też miałaś taką tępą klasę z matmy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 28 mar 2011, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 2 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
No OK zapisalem sobie i bede wiedzial jak to liczyc
ale mam problem z kolejnym zadaniem, dość długie za 5 punktow chyba
zad.6 Określ dziedzinę wyrażenia, a następnie wykonaj działania
i przedstaw wynik w postaci ilorazu wielomianów
\(\displaystyle{ \frac{4 - 5x}{3x^{2} - 2x} - \frac{2x - 7}{3x - 2}}\)
nie bylo mnie na tych lekcjach i notatek nie mam, nie wiem jak sie za to zabrac
podobno mnozy sie przez mianowniki ale jak juz to zrobilem to sie pogubilem bo wszedzie mialem nawiasy...
ale mam problem z kolejnym zadaniem, dość długie za 5 punktow chyba
zad.6 Określ dziedzinę wyrażenia, a następnie wykonaj działania
i przedstaw wynik w postaci ilorazu wielomianów
\(\displaystyle{ \frac{4 - 5x}{3x^{2} - 2x} - \frac{2x - 7}{3x - 2}}\)
nie bylo mnie na tych lekcjach i notatek nie mam, nie wiem jak sie za to zabrac
podobno mnozy sie przez mianowniki ale jak juz to zrobilem to sie pogubilem bo wszedzie mialem nawiasy...
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Rozwiązanie równania z potęgami
Z dziedziną chyba sobie poradzisz, teraz zauważ, że:
\(\displaystyle{ 3x^2-2x = x(3x-2)}\)
W 2 ułamku mianownik to \(\displaystyle{ 3x-2}\) więc aby mieć takie same mianowniki musisz licznik i mianownik drugiego ułamka pomnożyć przez x
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 3x^2-2x = x(3x-2)}\)
W 2 ułamku mianownik to \(\displaystyle{ 3x-2}\) więc aby mieć takie same mianowniki musisz licznik i mianownik drugiego ułamka pomnożyć przez x
Pozdrawiam.