Witam mam pare zadań do roziązania potrzebne mi są one na test
(Wielomiany i funkcje wymierne)
1. Rozłóż wielomian na czynniki
a) \(\displaystyle{ x^{3} - 5x^{2} + 3x - 15}\)
b) \(\displaystyle{ 4x^{2} - 5}\)
2. Podaj pierwiastki wielomianów i ich krotności
\(\displaystyle{ (3x^{4} - x^{3} + 3x - 1)(x + 1)^{3}}\)
3. Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{3x - 6}{2x + 1} + 4 = 0}\)
4. Określ dziedzinę wyrażenia a następnie wykonaj działania
i przedstaw wynik w postaci ilorazu wielomianów
\(\displaystyle{ \frac{4 - 5x}{3x^{2} - 2x} - \frac{2x - 7}{3x - 2}}\)
równanie, pierwiastki wielomianów, dziedzina wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
równanie, pierwiastki wielomianów, dziedzina wyrażenia
Zad.1
a)\(\displaystyle{ x^3-5x^2+3x-15=x^2(x-5)+3(x-5)}\), dalej dasz radę.
b)skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
Zad.2
Z drugiego nawiasu masz już, że \(\displaystyle{ x=-1}\) jest przynajmniej 3 krotnym pierwiastkiem. W pierwszym nawiasie analogicznie do zad.1 a
zad.3
najpierw dziedzina. Potem przenieś \(\displaystyle{ 4}\) na drugą stronę. Mnożysz stronami razy \(\displaystyle{ 2x+1}\) i masz proste równanie już do rozwiązania.
Zad.4
Dziedzina tzn. mianowniki różne od \(\displaystyle{ 0}\). Następnie sprowadź do wspólnego mianownika.
Pozdrawiam!
a)\(\displaystyle{ x^3-5x^2+3x-15=x^2(x-5)+3(x-5)}\), dalej dasz radę.
b)skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
Zad.2
Z drugiego nawiasu masz już, że \(\displaystyle{ x=-1}\) jest przynajmniej 3 krotnym pierwiastkiem. W pierwszym nawiasie analogicznie do zad.1 a
zad.3
najpierw dziedzina. Potem przenieś \(\displaystyle{ 4}\) na drugą stronę. Mnożysz stronami razy \(\displaystyle{ 2x+1}\) i masz proste równanie już do rozwiązania.
Zad.4
Dziedzina tzn. mianowniki różne od \(\displaystyle{ 0}\). Następnie sprowadź do wspólnego mianownika.
Pozdrawiam!