Wykazac że wielomian nie ma miejsc zerowych
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 12 lut 2011, o 10:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: M-ów
- Podziękował: 14 razy
Wykazac że wielomian nie ma miejsc zerowych
Wykaż że wielomian \(\displaystyle{ W(x)-W(x-1)}\), gdzie \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-3x ^{2}+4x+1}\) nie ma miejsc zerowych
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, o 17:48 przez Piczet, łącznie zmieniany 1 raz.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Wykazac że wielomian nie ma miejsc zerowych
O co chodzi w tym zadaniu?
\(\displaystyle{ x^{3}-3x ^{2}+4x+1}\) ma m. zerowe.
Jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x ^{2}+4x+1}\), to \(\displaystyle{ W(x)-W(x-1)}\) także ma m. zerowe.
\(\displaystyle{ x^{3}-3x ^{2}+4x+1}\) ma m. zerowe.
Jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3x ^{2}+4x+1}\), to \(\displaystyle{ W(x)-W(x-1)}\) także ma m. zerowe.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Wykazac że wielomian nie ma miejsc zerowych
Jeśli to rozpiszesz otrzymasz
\(\displaystyle{ W(x)-W(x-1)=...=3x^2-9x+8}\)
Ramiona do góry, wierzchołek paraboli ze wzorów Viete'a - policzyć wartość dla tego wierzchołka - wyjdzie dodatnia.
Ew. tak:
\(\displaystyle{ 3x^2-9x+8= (\sqrt{3} x- \frac{ 3\sqrt{3} }{2})^2 + \frac{5}{4} \ge \frac 54 >0}\)
\(\displaystyle{ W(x)-W(x-1)=...=3x^2-9x+8}\)
Ramiona do góry, wierzchołek paraboli ze wzorów Viete'a - policzyć wartość dla tego wierzchołka - wyjdzie dodatnia.
Ew. tak:
\(\displaystyle{ 3x^2-9x+8= (\sqrt{3} x- \frac{ 3\sqrt{3} }{2})^2 + \frac{5}{4} \ge \frac 54 >0}\)