Zad 1
Dzielac wielomian W(x) przez dwumian x-1 otrzymujemy iloraz x�-x-4 i reszte 2
a)znajdz W(x)
(x�-x-4)(x-1)+2=0
x�-x�+x-4x+4+2=0
W(x)=x�-x�-3x+6
b) Znajdz pierwiastki wielomianu W(x) -->i tu mam problem bo znalazlem tylko jeden pierwiastek a mianowicie (-2) dajcie jakis sposob latwy i przyjemny zeby sie nauczyc to wyciagac
c) oblicz sume odwrotnosci kwadratow pierwiastkow wielomianu W(x) a w tym nie wiem od czego sie zabrac
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zad 2
Wielomian W(x)= (xdo potegi 4)-3x�+6x-4 jest podzielny przez wielomian P(x)=x�-3x+2. Wielomian Q(x) jest wynikiem tego dzielenia
a)znajdz Q(x)
Q(x)=x�-2
b)rozloz wielomian na czynniki liniowe. prosze o podpowiedz bo cos mi nei wychodzi
c)wyznacz czesc wspolna zbioro rozwiazan nierownosci P(x)>0 i Q(x)>0
to bedzie na tyle
dzielenia Wielomianow. i Szukanie pierwiastkow ???
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
dzielenia Wielomianow. i Szukanie pierwiastkow ???
w a) zrobiłeś błąd rachunkowy...
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^{2}-x-4)+2=x^{3}-x^{2}-4x-x^{2}+x+6=x^{3}-2x^{2}-3x+6=(x-2)(x^{2}-3)\\
x_{1}=2\,\,x_{2}=\sqrt{3}\,\,x_{3}=-\sqrt{3}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}+\frac{2}{\sqrt{3}^{2}}\frac{11}{12}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^{2}-x-4)+2=x^{3}-x^{2}-4x-x^{2}+x+6=x^{3}-2x^{2}-3x+6=(x-2)(x^{2}-3)\\
x_{1}=2\,\,x_{2}=\sqrt{3}\,\,x_{3}=-\sqrt{3}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}+\frac{2}{\sqrt{3}^{2}}\frac{11}{12}}\)
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
dzielenia Wielomianow. i Szukanie pierwiastkow ???
1.b) podziel wielomian W(x) przez dwumian (x-a) gdzie a to pierwiastek który znalazłeś schematem hornera.
2.a-pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^{2}}}\) odwrotność pierwiastka wielomianu do kwadratu
2.a-pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^{2}}}\) odwrotność pierwiastka wielomianu do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
- Podziękował: 4 razy
dzielenia Wielomianow. i Szukanie pierwiastkow ???
To twierdzenie Bezout..LecHu pisze:1.b) podziel wielomian W(x) przez dwumian (x-a) gdzie a to pierwiastek który znalazłeś schematem hornera.
2.a-pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^{2}}}\) odwrotność pierwiastka wielomianu do kwadratu
po co mam dzielic skoro mam caly wynik ilorazu w tresci lcznie z reszta...
PFloyd dzieki za Pomoc a teraz napisz mi apropo drugiego zadania jesli mozesz ..
[ Dodano: 28 Grudzień 2006, 16:11 ]
PFloyd pisze:w a) zrobiłeś błąd rachunkowy...
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^{2}-x-4)+2=x^{3}-x^{2}-4x-x^{2}+x+6=x^{3}-2x^{2}-3x+6=(x-2)(x^{2}-3)\\
x_{1}=2\,\,x_{2}=\sqrt{3}\,\,x_{3}=-\sqrt{3}}\)