Wyznacz współczynnik

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wert52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2011, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podlasie
Podziękował: 1 raz

Wyznacz współczynnik

Post autor: wert52 »

a)Wyznacz współczynnik a wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=-x^{5}+2x^{3}+ax+1,jesli,W(-1)=3.}\).
b)Wyznacz współczynnik a i b wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=-5x^{3}+ax+b ,tak,aby,W(1)=-5 ,i, W(-1)=-1}\).
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wyznacz współczynnik

Post autor: kamil13151 »

a) Podstaw \(\displaystyle{ x=-1}\) i przyrównaj do 3.
b) Podobnie jak w pierwszym, ale są dwie niewiadome, więc układ równań.
ODPOWIEDZ