1.Wiedząc, że liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ x^4 - 2x^3 - 11x^2 + 12x + 36}\) znajdź jego pozostałe pierwiastki.
2. Rozłóż wielomian na czynniki: \(\displaystyle{ x^4 + 3x^3 - x^2 - 6x - 2}\)
3. Wyznacz a i b, tak aby wielomian \(\displaystyle{ W(x) \cdot P (x) = a(x)}\)
\(\displaystyle{ a(x) = -6x^3 + x^2 + 18x - 5 \\
W(x) = 2x^2 + 3x - 1 \\
P(x) = ax + b}\)
Proszę o rozwiązanie tak tych zadań, aby 'nawet debil zrozumiał'.
Przepraszam za brak użycia latexu, ale śpieszę się ;x
Sprawdzian z wielomianow
Sprawdzian z wielomianow
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, o 22:49 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: To prawie już był LaTeX. Wystarczyło tylko otagować poprawnie.
Powód: To prawie już był LaTeX. Wystarczyło tylko otagować poprawnie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Sprawdzian z wielomianow
Ad 1
Skorzystaj dwukrotnie ze schematu Hornera a później wyróżnik i pierwiastki
Ad 2. Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia i z wyróżnika trójmianu kwadratowego
rozłóż ten wielomian najpierw na czynniki kwadratowe
Możesz też pogrupować wyrazy
Ad 3. Wymnóż te wielomiany i porównaj współczynniki
a powinnaś/powinieneś otrzymać układ równań
Skorzystaj dwukrotnie ze schematu Hornera a później wyróżnik i pierwiastki
Ad 2. Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia i z wyróżnika trójmianu kwadratowego
rozłóż ten wielomian najpierw na czynniki kwadratowe
Możesz też pogrupować wyrazy
Ad 3. Wymnóż te wielomiany i porównaj współczynniki
a powinnaś/powinieneś otrzymać układ równań
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, o 22:40 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Sprawdzian z wielomianow
Zad 1
Możesz podzielić ten wielomian dwukrotnie przez wielomian (x-2). Dostaniesz wielomian stopnia 2, liczysz deltę i po sprawie.
Możesz podzielić ten wielomian dwukrotnie przez wielomian (x-2). Dostaniesz wielomian stopnia 2, liczysz deltę i po sprawie.
Sprawdzian z wielomianow
Nie wiem co to jest schemat Hornera, jestem w 2 LO w profilu humanistycznym...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Sprawdzian z wielomianow
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{r|c|c|c|c|c}
&1 & -2 & -11&12&36 \\ \hline
3&1&3\cdot 1-2&3\cdot 1-11&3 \cdot \left( -8\right)+12&3 \cdot \left( -12\right)+36
\end{tabular}\\
\\
\begin{tabular}{r|c|c|c|c|c}
&1 & -2 & -11&12&36 \\ \hline
3&1&1&-8&-12&0\\ \hline
3&1&3 \cdot 1+1&3 \cdot 4-8&3 \cdot 4-12&0
\end{tabular}\\
\\
\begin{tabular}{r|c|c|c|c|c}
&1 & -2 & -11&12&36 \\ \hline
3&1&1&-8&-12&0\\ \hline
3&1&4&4&0&0
\end{tabular}\\}\)
Czyli wielomian ma postać
\(\displaystyle{ \left( x-3\right)^2 \left( x^2+4x+4\right)}\)
&1 & -2 & -11&12&36 \\ \hline
3&1&3\cdot 1-2&3\cdot 1-11&3 \cdot \left( -8\right)+12&3 \cdot \left( -12\right)+36
\end{tabular}\\
\\
\begin{tabular}{r|c|c|c|c|c}
&1 & -2 & -11&12&36 \\ \hline
3&1&1&-8&-12&0\\ \hline
3&1&3 \cdot 1+1&3 \cdot 4-8&3 \cdot 4-12&0
\end{tabular}\\
\\
\begin{tabular}{r|c|c|c|c|c}
&1 & -2 & -11&12&36 \\ \hline
3&1&1&-8&-12&0\\ \hline
3&1&4&4&0&0
\end{tabular}\\}\)
Czyli wielomian ma postać
\(\displaystyle{ \left( x-3\right)^2 \left( x^2+4x+4\right)}\)