warunek Lipschitza

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

warunek Lipschitza

Post autor: kieubass »

wykazać że funkcja \(\displaystyle{ f\left( x\right) = x ^{4}, x \in \left[ 3,5\right]}\) spełnia warunek Lipschitza.
jak to zadanie zrobić? mój wykładowca robił to w dość niejasny sposób i nie wiem jak się to robi... każdemu kogo pytam wychodzi inna stała...
ja za x i za y we wzorze podstawiłem 5 czyli najwyższą liczbę ze zbioru bo mój wykładowca tak właśnie robił w jednym z zadań i co? zadanie miałem niezaliczone...
pomocy... prosiłbym krok po kroku i jak najjaśniej pozdrawiam
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

warunek Lipschitza

Post autor: norwimaj »

Policz pochodną. Maksimum modułu pochodnej, to będzie stała Lipschitza.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

warunek Lipschitza

Post autor: kieubass »

ale ja znam wzór tylko nie wiem co podstawić za x i za y w tym wzorze
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

warunek Lipschitza

Post autor: norwimaj »

A jaki znasz wzór?
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

warunek Lipschitza

Post autor: kieubass »

taki znam wzór:
"mówimy że \(\displaystyle{ f}\) spełnia warunek Lipschitza, gdy istnieje \(\displaystyle{ L>0}\) takie że:
dla każdego \(\displaystyle{ x,y \in A}\)
\(\displaystyle{ |f(x)-f(y)| \le L|x-y|}\)"
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

warunek Lipschitza

Post autor: norwimaj »

To zrób tak:
\(\displaystyle{ |f(x)-f(y)|=|x^4-y^4|=|x-y||x^3+x^2y+xy^2+y^3|}\).
Teraz znajdź takie \(\displaystyle{ L}\), dla którego \(\displaystyle{ |x^3+x^2y+xy^2+y^3|\le L}\).
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

warunek Lipschitza

Post autor: kieubass »

za \(\displaystyle{ x,y}\) podstawiłem 5 bo to maksimum z przedziału i wychodzi \(\displaystyle{ 4*125=500}\) czyli stała wynosi 500?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

warunek Lipschitza

Post autor: »

kieubass pisze:każdemu kogo pytam wychodzi inna stała...
Nie ma w tym nic dziwnego - przecież jeśli funkcja jest lipschitzowska, to można wskazać nieskończenie wiele stałych \(\displaystyle{ L}\), dla których spełniony jest warunek z definicji.

Q.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

warunek Lipschitza

Post autor: kieubass »

ale chyba stała 500 to najmniejsza możliwa, prawda?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

warunek Lipschitza

Post autor: »

Tak.

Q.
ODPOWIEDZ