Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
oOSysiaOo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 mar 2009, o 20:52
Płeć: Kobieta

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: oOSysiaOo »

Rozłoz wielomian na czynniki
a)
\(\displaystyle{ W(x)=9x ^{2} -16}\)

b)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{2} -4x+4}\)

c)

\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} -3x ^{2} + 2x}\)


Ja to zrobiłam tak:

a) \(\displaystyle{ W(x)=(3x) ^{2}- 4 ^{2}}\)
(podstawiłam do wzoru i dalej niewiem co zrobic)

b)\(\displaystyle{ \Delta}\) = 0
obliczyłam \(\displaystyle{ x _{0}}\)
\(\displaystyle{ x _{0}=2}\)
podstawiam do wzoru na postac iloczynową
\(\displaystyle{ W(x)=x(x-2) ^{2}}\)

c)\(\displaystyle{ W(x)=x(x ^{2}-3x+2)

\Delta=1


x _{1} =1


x _{2} =2


W(x)=x(x-1)(x-2)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: anna_ »

a) i b) to wzory skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ (3x-4)(3x+4)}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^2}\)
c) jest ok
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: qba1337 »

b) Zwijasz to we wzór skróconego mnożenia postaci \(\displaystyle{ (a-b)^{2}}\)
Jak coś jest podniesione do kwadratu to po prostu jest pomnożone przez siebie, wiec powstaje:
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4 = (x-2)^{2}=(x-2)(x-2)}\)
ODPOWIEDZ