oblicz równania z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wert52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2011, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podlasie
Podziękował: 1 raz

oblicz równania z wielomianów

Post autor: wert52 »

[ciach]

2) Oblicz wartości wielomianu w(x)dla argumentów : -1 , -2, ,4, jeśli.
a)\(\displaystyle{ w(x)=-2x^{3}+3x^{2}-5}\).
b)\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}-5x^{2}+3x+2}\).

3)
a)Wyznacz współczynnik a wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=-x^{5}+2x^{3}+ax+1,jesli,W(-1)=3.}\).
b)Wyznacz współczynnik a i b wielomianu \(\displaystyle{ w(x)=-5x^{3}+ax+b ,tak,aby,W(1)=-5 ,i, W(-1)=-1}\).

4)
Dane są wielomiany:\(\displaystyle{ W(x)=3x^{2}-1, P(x)=x^{3}+2x-1, G(x)=4x^{2}-3x+1}\).
Wykonaj działania :
A)\(\displaystyle{ W(x)+P(x)}\).
B)\(\displaystyle{ G(x)-W(x)}\).
C)\(\displaystyle{ W(x) \cdot G(x)}\).
D)\(\displaystyle{ 3P(x)-2W(x)}\)
E)\(\displaystyle{ [W(x)]^{2} \cdot P(x)}\).


5)
A)Sprawdz ,czy wielomiany W(x)i P(x) są równe ,jeśli.
\(\displaystyle{ W(x)=3 x^{3}-(2x ^{2}+1)( x^{3}-1) , i , P(x)=x ^{5}- x^{3}+2x ^{2}+1}\).
B) Sprawdz czy istneje liczba a, dla której wielomiany W(x) i P(x) są równe.
\(\displaystyle{ W(x)=(3x-a )^{2} \cdot 4x}\) , i , \(\displaystyle{ P(x)=36 x^{3}+48x ^{2}+16x}\)


6)
Wykonaj dzielenie wielomianów.
A)\(\displaystyle{ (x ^{3}-3x ^{2}+3x-2) : (x-2)}\).
B)\(\displaystyle{ (12 x^{4}-3x ^{3}+8 x^{2}-6x+1) : (4x-1)}\)
C)\(\displaystyle{ (4 x^{4}+3 x^{2} -6x+3) : ( x+1)}\)
D)\(\displaystyle{ (2 x^{7}-3 x^{6}+4x ^{4}- x^{2}+2x+4) : (2 x^{5}+ x^{4} -1)}\)

7)
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez podany dwumian , nie wykonując dzielenie ,jeśli:
A)\(\displaystyle{ w(X)=-3X ^{6}+4 x^{4}+9,,,(x-1)}\)
B)\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+2 x^{2}+3x+1,,,(x+3)}\)


Proszę o pomoc w zadaniach z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, o 20:25 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dubluj tematów (wycięte zadania powielone w innym wątku).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

oblicz równania z wielomianów

Post autor: piasek101 »

2) 3) Wstawiasz zamiast x-sa co podali; w drugim przyrównujesz otrzymane z tym co podali.

Pytasz.
ODPOWIEDZ