Witam świątecznie !!
\(\displaystyle{ 36x^{3}-x+1=0}\)
Jak to elegancko rozwiązać ??
Równanie 3-go stopnia
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Równanie 3-go stopnia
\(\displaystyle{ 36x^3-x+1=0}\)
\(\displaystyle{ 36x^3+12x^2-12x^2-4x+3x+1=0}\)
\(\displaystyle{ 12x^2(3x+1)-4x(3x+1)+3x+1=0}\)
\(\displaystyle{ (3x+1)(12x^2-4x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x+1=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ 12x^2-4x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 36x^3+12x^2-12x^2-4x+3x+1=0}\)
\(\displaystyle{ 12x^2(3x+1)-4x(3x+1)+3x+1=0}\)
\(\displaystyle{ (3x+1)(12x^2-4x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ 3x+1=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ 12x^2-4x+1=0}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 21 sty 2005, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 3 razy
Równanie 3-go stopnia
że tak się powtórze:
nieładnie ...brzydko....to zadanie podpisz tez innym niz swoje nazwiskiem... albo nickiem;) - zrób , popytaj...ale nie oddawaj ... bo chyba brzydko tak oddac czyjes rozwiązanie?:>
pozdrawiam:)
...nie wytrzymałem, musiałem, przepraszam ;(
P.S. Jezeli jednak nie oddajesz ligi - przepraszam za niesprawiedliwy osąd:)
nieładnie ...brzydko....to zadanie podpisz tez innym niz swoje nazwiskiem... albo nickiem;) - zrób , popytaj...ale nie oddawaj ... bo chyba brzydko tak oddac czyjes rozwiązanie?:>
pozdrawiam:)
...nie wytrzymałem, musiałem, przepraszam ;(
P.S. Jezeli jednak nie oddajesz ligi - przepraszam za niesprawiedliwy osąd:)