Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=-3 x ^{3} + m ^{2} x ^{2} +5x-2}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) jest parametrem i \(\displaystyle{ m \in R}\) :
a) dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ }\)m, reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2)}\) jest równa \(\displaystyle{ 20}\)?
No to ja podstawiłam \(\displaystyle{ 2}\) za \(\displaystyle{ x}\) i wyszło \(\displaystyle{ m=3}\)
b) ustal wzór wielomianu W(x), jeżeli wiadomo, że jednym z pierwiastków tego wielomianu jest liczba \(\displaystyle{ -1}\). Następnie oblicz pozostałe pierwiastki wielomianu.
No i nie wiem jak zrobić podpunkt b. Proszę o pomoc.
Wielomiany ze sprawdzianu-poprawa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 mar 2011, o 15:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 1 raz
Wielomiany ze sprawdzianu-poprawa
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 17:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 mar 2011, o 15:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 1 raz
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Wielomiany ze sprawdzianu-poprawa
-1 jest pierwiastkiem wielomianu, nie 0 (tzn. niekoniecznie 0).
Jeśli za x podstawisz -1 to musi wyjść 0. Z tego wyliczasz m i podstawiasz do pierwotnego wzoru i liczysz pierwiastki.
Jeśli za x podstawisz -1 to musi wyjść 0. Z tego wyliczasz m i podstawiasz do pierwotnego wzoru i liczysz pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 mar 2011, o 15:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 1 raz
Wielomiany ze sprawdzianu-poprawa
Zrobiłam tak jak napisałeś, ale nie da się chyba z tego pierwiastków wyliczyć, bo mi wyszło takie coś:
\(\displaystyle{ W(x)=-3 x^{3} +3 x ^{2} +5x-2}\)
\(\displaystyle{ W(x)=-3 x^{3} +3 x ^{2} +5x-2}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 17:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wielomiany ze sprawdzianu-poprawa
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ m^2-4=0}\)
\(\displaystyle{ m=-2}\) lub \(\displaystyle{ m=2}\)
czyli \(\displaystyle{ W(x)=- 3x^3 + 4x^2 + 5x - 2}\)
Jedny z pierwiastków jest \(\displaystyle{ -1}\), czyli
\(\displaystyle{ W(x)=- 3x^3 + 4x^2 + 5x - 2=(x+1)(- 3x^2 + 7x - 2)}\)
delta i pierwiastki
\(\displaystyle{ m^2-4=0}\)
\(\displaystyle{ m=-2}\) lub \(\displaystyle{ m=2}\)
czyli \(\displaystyle{ W(x)=- 3x^3 + 4x^2 + 5x - 2}\)
Jedny z pierwiastków jest \(\displaystyle{ -1}\), czyli
\(\displaystyle{ W(x)=- 3x^3 + 4x^2 + 5x - 2=(x+1)(- 3x^2 + 7x - 2)}\)
delta i pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 mar 2011, o 15:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 1 raz