równanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równanie z parametrem

Post autor: darek20 »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ (x^{2}-2mx-4(m^{2}+1))(x^{2}-4x-2m(m^{2}+1)) = 0}\) ma trzy pierwiastki?
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6910
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

równanie z parametrem

Post autor: Mariusz M »

Chodzi ci o to żeby sprawdzić kiedy równanie ma jeden pierwiastek podwójny

\(\displaystyle{ \Delta_{1}=0 \wedge \Delta_{2}\neq 0 \vee \Delta_{2}=0 \wedge \Delta_{1}\neq 0}\)

A gdy uwzględniamy tylko pierwiastki rzeczywiste to

\(\displaystyle{ \Delta_{1}=0 \wedge \Delta_{2}>0 \vee \Delta_{2}=0 \wedge \Delta_{1}> 0}\)

Gdyby treść zadania potraktować dosłownie to nigdy to równanie nie będzie miało trzech pierwiastków
ponieważ współczynnik przy \(\displaystyle{ x^4}\) musiałby być równy zero
a współczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\) musiałby być różny od zera

No tak to co podałem nie uwzględnia tego że te trójmiany mogą mieć wspólne pierwiastki
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, o 13:02 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1668
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

równanie z parametrem

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ \uparrow}\) To tytułem wstępu.
Trzeba jeszcze sprawdzić, kiedy oba wyrażenia w nawiasach mają wspólne pierwiastki.
Przy obu wspólnych pierwiastkach korzystasz ze wzorów Viete'a - jeżeli dwie pary liczb mają równe sumy i równe iloczyny, to te pary są równe z dokładnością do permutacji (i, a zwłaszcza, na odwrót).
Przy jednym wspólnym pierwiastku korzystasz oczywiście z tego, że jest pierwiastkiem obu wyrażeń w nawiasach. :roll:

@mariuszm - z treści IMHO wynika, że nie zliczamy krotności, tzn. pierwiastki wielokrotne liczymy jako jeden i rozwiązujemy w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\).
ODPOWIEDZ