Wartość, liczba pierwiastków wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Lisqu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 mar 2011, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: XxX

Wartość, liczba pierwiastków wielomianu

Post autor: Lisqu »

1. Wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-1}\) dla argumentu \(\displaystyle{ \sqrt{3}+1}\) wynosi?
2. Liczby 2, -1 oraz 5 są pierwiastkami wielomianu W(x) stopnia trzeciego i W(3)=40. Zatem współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) ma wartość równą?
3. Liczba pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(4 x^{2}+9)( x^{4}+1)(- x^{2}+3x-10)}\) wynosi?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wartość, liczba pierwiastków wielomianu

Post autor: piasek101 »

1) Wstawić i policzyć - sprawdzimy.

2) Jeśli pierwiastki to (b); (c) (d) to wielomian ma postać \(\displaystyle{ W(x)=a(x-b)(x-c)(x-d)}\)

3) Obliczyć pierwiastki każdego z nawiasów (jego zawartości).
ODPOWIEDZ