Stopień wielomianu ze względu na zmienną x oraz y

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
luigi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuchołazy
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Stopień wielomianu ze względu na zmienną x oraz y

Post autor: luigi »

Określ stopień wielomianu - stopień ze względu na zmienną x oraz stopień ze względu na zmienną y:

\(\displaystyle{ 2xy^4 - x^3y^2 - 3xy + 8}\)
Jeśli w wyrazie są dwie zmienne x i y, i mamy ustalić stopień ze względu na jedną z tych zmiennych to sumujemy wykładniki potęg obu zmiennych?, czyli :
\(\displaystyle{ n_x=5\ \ i\ \ n_y=5}\) ?

czy tylko wykładnik danej zmiennej:
\(\displaystyle{ n_x=3 \ \ i \ \ n_y=4}\)


\(\displaystyle{ 2x^5 - 7x^2 + 3x^5 + 3x - 5x^5 + x}\)
Jeśli nie ma zmiennej y to nie ustalamy stopnia ze względu na y, czyli tylko\(\displaystyle{ n_x=5}\), czy jeszcze \(\displaystyle{ n_y=0}\)
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Stopień wielomianu ze względu na zmienną x oraz y

Post autor: LecHu :) »

Kiedy masz dwie zmienne, to kiedy ustalasz stopień ze względu na tylko jedną z nich to wg mnie traktujesz drugą jako jedną ze stałych, a stopień wielomianu jest taki jak największa potęga przy rozpatrywanej zmiennej.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Stopień wielomianu ze względu na zmienną x oraz y

Post autor: greey10 »

zgadzam sie z przed mowca ;D ma chlopak racje
ODPOWIEDZ