Rozłóż wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Rozłóż wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} -2 x^{2} -2x +3}\) na czynniki możliwie najnizszego stopnia.
Bardzo prosze o rozłozeniem z góry dziekuje za pomoc...
Bardzo prosze o rozłozeniem z góry dziekuje za pomoc...
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Yhymm dzieki za odpowiedz, a mogłabys mi napisac jak do tego doszłas. Tzn. jak zapisac to rozwiazanie zadania? Hmm ? Bardzo prosze o to... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
A mogłby ktos napisac mi te rozwiazanie z tego twierdzenia.... ? Bardzo prosze Ja z matmy to noga jestem
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x- \frac{1+ \sqrt{13} }{2})(x- \frac{1+ \sqrt{13} }{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
Ok, dziekuje Wam, ale czy to jest prawidłowo napisane zadanie.Bo to chyba co Marcin napisałes jest jego rozwiazaniem (tak jak prosiłam ) Ale chyba w zapisie musi byc jak do tego sie doszło ? Hmmm a ja niewiem jak to zapisac aby takie rozwiazanie wyszło .... Napisze mi to ktos, bardzo prosze:(
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ D_3=\left\{ 1,3\right\}}\)
\(\displaystyle{ D_1=\left\{ 1\right\}}\)
Liczby podejrzane o to, że mogą być pierwiastkami to
\(\displaystyle{ - \frac{1}{1} , \frac{1}{1},- \frac{3}{1}; \frac{3}{1}}\)
czyli
\(\displaystyle{ -1,1,-3,1}\)
Liczysz
\(\displaystyle{ W(-1),W(1),W(-3),W(3)}\)
jeżeli wyjdzie \(\displaystyle{ W(x_0)=0}\), tzn, że \(\displaystyle{ x_0}\) jest pierwiastkiem
Ponieważ \(\displaystyle{ W(1)=0}\), więc \(\displaystyle{ 1}\)jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ D_1=\left\{ 1\right\}}\)
Liczby podejrzane o to, że mogą być pierwiastkami to
\(\displaystyle{ - \frac{1}{1} , \frac{1}{1},- \frac{3}{1}; \frac{3}{1}}\)
czyli
\(\displaystyle{ -1,1,-3,1}\)
Liczysz
\(\displaystyle{ W(-1),W(1),W(-3),W(3)}\)
jeżeli wyjdzie \(\displaystyle{ W(x_0)=0}\), tzn, że \(\displaystyle{ x_0}\) jest pierwiastkiem
Ponieważ \(\displaystyle{ W(1)=0}\), więc \(\displaystyle{ 1}\)jest pierwiastkiem