Dla jakich wartości parametru m równanie
\(\displaystyle{ mx^{3}-(m+1) x^{2}+1 =0}\) ma 3 różne pierwiastki
odpowiedzią sa 3 przedzialy
pozdrawiam i czekam na pomoc
parametr m
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
parametr m
Po pierwsze \(\displaystyle{ m \neq 0}\) a poza tym zauważ, że \(\displaystyle{ x=1}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu. Dalej już będzie wielomian stopnia 2. Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
parametr m
Wskazówka - nietrudno zauważyć, że jedynka jest zawsze pierwiastkiem, zatem mamy:
\(\displaystyle{ mx^3-(m+1)x^2+1=(x-1)(mx^2-x-1)}\)
Teraz wystarczy, żeby trójmian kwadratowy miał dwa różne pierwiastki różne od jedynki.
Q.
\(\displaystyle{ mx^3-(m+1)x^2+1=(x-1)(mx^2-x-1)}\)
Teraz wystarczy, żeby trójmian kwadratowy miał dwa różne pierwiastki różne od jedynki.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 19 wrz 2010, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
parametr m
tak, tyle ze rozwiązaniem zadania jest przedzial
\(\displaystyle{ ( \frac{-1}{4} ) \cup (0,2) \cup ( 2, \infty )}\)
a ja nie mam pojęcia skąd to sie bierze
\(\displaystyle{ ( \frac{-1}{4} ) \cup (0,2) \cup ( 2, \infty )}\)
a ja nie mam pojęcia skąd to sie bierze
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
parametr m
teraz musisz sprawdzić warunek aby \(\displaystyle{ \Delta>0}\) oraz pierwiastki były różne od \(\displaystyle{ 1}\) tzn. \(\displaystyle{ m \cdot 1^2-1-1 \neq 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
parametr m
Nie, rozwiązanie to:regis2405 pisze:tak, tyle ze rozwiązaniem zadania jest przedzial
\(\displaystyle{ ( \frac{-1}{4} ) \cup (0,2) \cup ( 2, \infty )}\)
\(\displaystyle{ \left( -\frac 14, 2\right) \cup (2,+\infty)}\)
a to co napisałeś nie ma sensu (być może chodziło Ci o to, że pierwszy człon to \(\displaystyle{ \left\{ -\frac 14\right\}}\), wtedy ten napis miałby sens, ale rozwiązanie byłoby błędne).
Q.