Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
- Pomógł: 8 razy
Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
czy aby na pewno dobrze przepisałeś to równanie?? bo ono owszem ma 4 pierwiastki ale ich postać jest zabójcza np.\(\displaystyle{ -\frac{3}{2}+\sqrt{2}-\frac{1}{2}\sqrt{29-12\sqrt{2}}}\) a pozostałe 3 są wcale nie lepsze
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
Równanie jest zapewne dobrze napisane. mol_ksiazkowy lubi podawać trudne zadania na tym forum.
Zastanawiam sie jak doszedles do wyniku
Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia co zrobić jak równanie nie ma pierwiastków wymiernych tzn jak znależć te niewymierne...
Zastanawiam sie jak doszedles do wyniku
tzn czy liczyłeś to ręcznie czy też użyłeś maszyny liczącej\(\displaystyle{ \frac{3}{2}+\sqrt{2}-\frac{1}{2}\sqrt{29-12\sqrt{2}}}\)
Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia co zrobić jak równanie nie ma pierwiastków wymiernych tzn jak znależć te niewymierne...
- qsiarz
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 18 razy
Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
zeby udowodnic ze ma 4 miejsca zerowe wystarczy znalesc liczby x1>x2>x3>x4>x5,
takie ze f(x1)>0 f(x2)0 f(x4)0
latwo zauwazyc ze:
f(-8)>0
f(-2)0
f(1)0
ale jak je obliczyc dokladnie to nie mam pojecia
takie ze f(x1)>0 f(x2)0 f(x4)0
latwo zauwazyc ze:
f(-8)>0
f(-2)0
f(1)0
ale jak je obliczyc dokladnie to nie mam pojecia
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
mospin musze cie pochwalic podałes prawidłowy wynik....a teraz czekamy na twoja metode....podziel sie z nami ,bo naprawde warto
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
Zapewne Mathematica 5.xmol_ksiazkowy pisze:teraz czekamy na twoja metode
\(\displaystyle{ x^4+6x^3-5x^2-18x+9=0\\(x^2+3x)^2-9x^2-2\cdot 3\cdot (x^2-3x)+6x^2+9-5x^2=0\\(x^2+3x-3)^2-8x^2=0\\(x^2+3x-3-2\sqrt{2}x)(x^2+3x-3+2\sqrt{2}x)=0}\)
itd.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
Ja tez mam cieakwe metode Warto ja poznac....chod rownanie nie jest symetryczne dzielimy je przez \(\displaystyle{ x^2}\), i mamy wiec
\(\displaystyle{ x^2+ 6x-5- \frac{18}{x}+ \frac{9}{x^2}=0}\) , i teraz mamy tu człony \(\displaystyle{ x^2+ \frac{9}{x^2}}\) co nam nasuwa mysl dac \(\displaystyle{ t= x- \frac{3}{x}}\) , juz dosc łatwo przekształcic , a dalej wiadomo...:
\(\displaystyle{ (x- \frac{3}{x})^2+ 6(x- \frac{3}{x})+1=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+ 6x-5- \frac{18}{x}+ \frac{9}{x^2}=0}\) , i teraz mamy tu człony \(\displaystyle{ x^2+ \frac{9}{x^2}}\) co nam nasuwa mysl dac \(\displaystyle{ t= x- \frac{3}{x}}\) , juz dosc łatwo przekształcic , a dalej wiadomo...:
\(\displaystyle{ (x- \frac{3}{x})^2+ 6(x- \frac{3}{x})+1=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
- Pomógł: 8 razy
Rozwiaz rownaie, oraz wykaz ze ma cztery pierwiastki
przyznaję że po prostu wrzuciłem to w program i on policzył jak to zrobić ręcznie nie mam pojęcia niestety po prostu spytałem czy to jest aby na pewno dobrze