Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
Witam, prosiłbym o rozwiązanie owych przykładów.
\(\displaystyle{ x ^{5} +4x ^{4} + x ^{3} - 6x ^{2} \ge 0
-2x ^{3} + 5x ^{2} - 1 \le 0
-x ^{4} - 2x ^{2} + 15 >0}\)
\(\displaystyle{ x ^{5} +4x ^{4} + x ^{3} - 6x ^{2} \ge 0
-2x ^{3} + 5x ^{2} - 1 \le 0
-x ^{4} - 2x ^{2} + 15 >0}\)
Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
\(\displaystyle{ x ^{2}}\) wyciagnij przed nawias w pierwszym
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
Drugie - twierdzenie Bezout'a.
Trzecie - metoda podstawiania - \(\displaystyle{ x^2=t}\)
Trzecie - metoda podstawiania - \(\displaystyle{ x^2=t}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
pierwsze wyłącz przed nawias \(\displaystyle{ x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(x ^{3} +4x ^{2}+x-6) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(x-1)(x-2)(x-3) \ge 0}\)
Rysujesz pogladaowy wykres tego wielomianu , i wychodzi ze \(\displaystyle{ x \in <1,2> \cup <3,+ \infty>}\)
Drugie z tw.bezouta
trzecie , podstawienie
\(\displaystyle{ t=x ^{2}}\) , \(\displaystyle{ t \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(x ^{3} +4x ^{2}+x-6) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(x-1)(x-2)(x-3) \ge 0}\)
Rysujesz pogladaowy wykres tego wielomianu , i wychodzi ze \(\displaystyle{ x \in <1,2> \cup <3,+ \infty>}\)
Drugie z tw.bezouta
trzecie , podstawienie
\(\displaystyle{ t=x ^{2}}\) , \(\displaystyle{ t \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
a co do pierwszego, to takie coś:
\(\displaystyle{ x ^{4} \left( x + 4\right) + x ^{2} \left( x - 6\right)}\)
Może być?
Czy po prostu jest prawidłowe, ael tu się nie sprawdzi.
\(\displaystyle{ x ^{4} \left( x + 4\right) + x ^{2} \left( x - 6\right)}\)
Może być?
Czy po prostu jest prawidłowe, ael tu się nie sprawdzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
Nie może być coś takiego, wyciągamy \(\displaystyle{ x^2}\) i teraz musimy rozłożyć to co w środku nawiasu mamy i tutaj musimy skorzystać z twierdzenia Bezout'a.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Zwracam się z do Was w związku z kilkoma przykładami
\(\displaystyle{ \left( x^2-3 \right)\left( x^2+5\right)<0\\
x^2-3<0\\
\left( x- \sqrt{3} \right)\left( x+ \sqrt{3} \right)<0 \\
\left( 2x-1\right) \left( x-1- \sqrt{2} \right) \left( x-1+ \sqrt{2} \right)\geq 0\\
x^2\left( x-1\right)\left( x+2\right) \left( x+3\right) \geq 0}\)
x^2-3<0\\
\left( x- \sqrt{3} \right)\left( x+ \sqrt{3} \right)<0 \\
\left( 2x-1\right) \left( x-1- \sqrt{2} \right) \left( x-1+ \sqrt{2} \right)\geq 0\\
x^2\left( x-1\right)\left( x+2\right) \left( x+3\right) \geq 0}\)