Wzory Viete'a
Wzory Viete'a
Mam problem z tym zadaniem . Rozumiem sposób rozwiązywania ale niestety nie moge doliczyć się podstawiając \(\displaystyle{ \frac{-b}{a}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{c}{a}}\) do tego założenia. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak z trzeciej linijki powstała czwarta? Z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
Wzory Viete'a
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} = \frac{-b _{zadania} }{a _{zadania} }}\)
\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} = \frac{c _{zadania} }{a _{zadania} }}\)
\(\displaystyle{ a _{zadania} =1}\)
\(\displaystyle{ b _{zadania}=-b}\)
\(\displaystyle{ c _{zadania}=-2c}\)
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} = \frac{-(-b ) }{1} = b}\)
\(\displaystyle{ x _{1} * x _{2} = \frac{-2c }{1} = -2c}\)
No i podstawiasz.
\(\displaystyle{ x _{1} \cdot x _{2} = \frac{c _{zadania} }{a _{zadania} }}\)
\(\displaystyle{ a _{zadania} =1}\)
\(\displaystyle{ b _{zadania}=-b}\)
\(\displaystyle{ c _{zadania}=-2c}\)
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2} = \frac{-(-b ) }{1} = b}\)
\(\displaystyle{ x _{1} * x _{2} = \frac{-2c }{1} = -2c}\)
No i podstawiasz.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, o 20:45 przez kokosek, łącznie zmieniany 1 raz.