Klasówka z wielomianów
Klasówka z wielomianów
Witam mam nadzieje ze to dobry dział Mam problem z niektórymi zadaniami z wielomianów mianowicie:
1.Wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\) jest ilorazem z dzielenia bez reszty wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x^5+6x^4-4x^3-14x^2+6x+4}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^2+3x+1}\)
a) Wyznacz wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\)
b)Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ Q(x)}\)
2.Wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=x^4+(a+b)x^3+(a-b)x^2-3x-2}\), \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2+x-2}\). Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a następnie rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \ge 0}\)
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
1.Wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\) jest ilorazem z dzielenia bez reszty wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x^5+6x^4-4x^3-14x^2+6x+4}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)= x^2+3x+1}\)
a) Wyznacz wielomian \(\displaystyle{ Q(x)}\)
b)Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ Q(x)}\)
2.Wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=x^4+(a+b)x^3+(a-b)x^2-3x-2}\), \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2+x-2}\). Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a następnie rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \ge 0}\)
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 8 mar 2011, o 09:59 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Klasówka z wielomianów
umiesz dzielić wielomian przez wielomian?
na pewno w szkole miałeś
[ciach]
na pewno w szkole miałeś
[ciach]
Ostatnio zmieniony 8 mar 2011, o 12:41 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy odnośnik.
Powód: Nieregulaminowy odnośnik.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Klasówka z wielomianów
1. a) dzielenia takich wielomianów już nie ma (nie powinno być) w liceum - ale możesz poszukać, sporo tego było np tu na forum.
b) gdzie nierówność ?
2) Wyznacz pierwiastki \(\displaystyle{ P(x)}\) (przyjmując, że to \(\displaystyle{ x_1; x_2}\)) masz \(\displaystyle{ W(x_1)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(x_2)=0}\)
b) gdzie nierówność ?
2) Wyznacz pierwiastki \(\displaystyle{ P(x)}\) (przyjmując, że to \(\displaystyle{ x_1; x_2}\)) masz \(\displaystyle{ W(x_1)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W(x_2)=0}\)
Klasówka z wielomianów
z dzielenia wyszło mi \(\displaystyle{ 2x^3-6x+4}\) ale nie wiem jak rozwiązać ta nierówność potem...
Ostatnio zmieniony 8 mar 2011, o 18:49 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Klasówka z wielomianów
I jak mam mi to pomóc w rozwiązaniu nierówności? Czy może mi ktoś to zrobić ja rozkminie o co w tym chodzi bo tak to ja nic nie kminie...