przykłady sprawdzenie.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
robert051
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 gru 2010, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 2 razy

przykłady sprawdzenie.

Post autor: robert051 »

Mam taką gorącą prośbę o sprawdzenie 3 przykładów z wielomianów. Oto one.
Przykład 1
\(\displaystyle{ 3 x^{4} +2 x^{2}=0 \\
x^{2}( x^{2}+2) \\
x^{2}=0 \\
x=0 \\
\\
3x ^{2}+2=0 \\
3x ^{2}=-2/:3 \\
x ^{2}=- \frac{2}{3} \\
x=- \sqrt{ \frac{2}{3} }}\)


Przykład 2
\(\displaystyle{ 4x ^{5}-2x ^{4}+6x ^2}=0 \\
2x ^{2}(2x ^{3}-x ^{2}+3)=0 \\
2x ^{2}=0 x=0 \\
2x ^{3}-x ^{2}+3=0}\)
Tutaj nie wiem co dalej zrobić.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2011, o 18:05 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przejście do następnej linii: \\
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

przykłady sprawdzenie.

Post autor: Lbubsazob »

Przykład 1 źle, bo \(\displaystyle{ x^2=-\frac{2}{3}}\) nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych (co do kwadratu da liczbę ujemną?).

Przykład 2: zauważ, że \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem wielomianu, podziel to przez \(\displaystyle{ x+1}\).
ODPOWIEDZ