wielomian w tekście

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
89hunter92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 29 gru 2009, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolskie
Podziękował: 25 razy

wielomian w tekście

Post autor: 89hunter92 »

1. Dana jest funkcja o wzorze \(\displaystyle{ f(x)=m x^{2}+(3m+2)x+3m+3}\). Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), tak aby zbiorem wartości tej funkcji był przedział \(\displaystyle{ <0,+ \infty )}\).

2.Dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku \(\displaystyle{ 1}\) przy najwyższej potędze. Pierwiastki tego wielomianu tworzą rosnący ciąg arytmetyczny i wiadomo, że dwa z nich są liczbami przeciwnymi. Suma pierwiastków wielomianu jest równa \(\displaystyle{ 12}\).
a) wyznacz wzór tego wielomianu
b) rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x-3) \le 0.}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

wielomian w tekście

Post autor: TheBill »

1. Ramiona skierowane w górę, zauważ, że ta funkcja musi mieć tylko jedno (podwójne) miejsce zerowe.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

wielomian w tekście

Post autor: Kamil Wyrobek »

Zad. 1
Jeżeli chcesz aby zbiór wartości zawierał się \(\displaystyle{ <0,+ \infty )}\) to funkcja kwadratowa którą podałeś. Musi mieć jedno miejsce zerowe

Czyli musisz policzyć z tego \(\displaystyle{ \Delta}\) i przyrównać ją do zera:

\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
ODPOWIEDZ