obliczanie paramteru

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
peggy_brown
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 gru 2006, o 23:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zawiercie

obliczanie paramteru

Post autor: peggy_brown »

jeśli ktos nie spi. Zastanawiam sie nad nastepujacym zadaniem:

dla jakich artości parametrów a,b reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez wielomian P(x) jest rowna R(x) gdy:

W(x) x� +4x�+ax+b p(X) = X�+3X+2 r(X)=-10X-1

CZYLI mam to podzielić i co mam dalej zrobić ?
wynik dzielenia - R(x)
i wyliczyć a,b?

i Zad2
dla jakich wartości parametrow a,b wielomian W(x) jest podzielny przez WIELOMIAN p(X) jeśli
W(x) 2x�-ax�+bx+15, P(X)=X�-2X-3
mospin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
Pomógł: 8 razy

obliczanie paramteru

Post autor: mospin »

nie jestem do końca pewien ale to pierwsze zadanie jest chyba nie wykonalne ponieważ już dzieląc pierwszy wyraz W(x) przez P(x) otrzymujemy X a nie -10X poza tym żeby zbadać te parametry wystarczyłoby pomnożyć P(x) przez R(x) i powinien wyjść W(x) a w tym wypadku na pewno nie wyjdzie a w drugim musisz po prostu wydzielić te parametry i później sprawdzić kiedy reszta się wyzeruje
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

obliczanie paramteru

Post autor: Piotrek89 »

mospin pisze:nie jestem do końca pewien ale to pierwsze zadanie jest chyba nie wykonalne ponieważ już dzieląc pierwszy wyraz W(x) przez P(x) otrzymujemy X a nie -10X poza tym żeby zbadać te parametry wystarczyłoby pomnożyć P(x) przez R(x) i powinien wyjść W(x) a w tym wypadku na pewno nie wyjdzie a w drugim musisz po prostu wydzielić te parametry i później sprawdzić kiedy reszta się wyzeruje
reszte z dzielenia przyrownujemy do r(x) a nie wynik dzielenia.

w drugim dzielisz w(x) przez p(x) i reszte z dzielenia przyrownujesz do 0.
ODPOWIEDZ