Witam,
mam jutro spr. i zatrzymalam sie na zadaniu nastepującym:
wyznacz wspolczynniki a,b,c tak aby W(x) - F(x) =h(X)
JEŚLI:
a) W(x) = x�+ax�+1
F(x)= 2x� +bx -4
H(x)= x�-7x�+8x+5
i jeszcze pytanie:
czy tak samo będzie w mnożeniu?
i jeśli wielomian ma być zerowy to jak wzynaczyć wspolczyunnnik b,c?
proszę o pomoc jeśli łaska...
Działania na wielomianach
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 23:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zawiercie
Działania na wielomianach
Ostatnio zmieniony 19 gru 2006, o 00:01 przez peggy_brown, łącznie zmieniany 1 raz.
- d(-_-)b
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 98 razy
Działania na wielomianach
\(\displaystyle{ x^3+ax^2+1-(2x^2 +bx -4 )=x^3-7x^2+8x+5}\)
\(\displaystyle{ x^3+ax^2+1-2x^2 -bx +4=x^3-7x^2+8x+5}\)
\(\displaystyle{ x^3+(a-2)x^2 -bx +5=x^3-7x^2+8x+5}\)
\(\displaystyle{ a-2=-7}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ -b=8}\)
\(\displaystyle{ a=-5}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ b=-8}\)
post umieściłaś w złym miejscu, powinnaś w funkcjach wielomianowych
\(\displaystyle{ x^3+ax^2+1-2x^2 -bx +4=x^3-7x^2+8x+5}\)
\(\displaystyle{ x^3+(a-2)x^2 -bx +5=x^3-7x^2+8x+5}\)
\(\displaystyle{ a-2=-7}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ -b=8}\)
\(\displaystyle{ a=-5}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ b=-8}\)
post umieściłaś w złym miejscu, powinnaś w funkcjach wielomianowych
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Działania na wielomianach
wielomian zerowy to taki wielomian, ktorego wszystkie wspolczynniki sa rowne 0
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 23:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zawiercie
Działania na wielomianach
dziękuje bardzo:)
w razie pomocy kierunku bardziej humanistycznym pytania na mail:
aniol_ortodox@interia.pl
w razie pomocy kierunku bardziej humanistycznym pytania na mail:
aniol_ortodox@interia.pl