Znaleźć wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ W(x)}\) takie, że \(\displaystyle{ (x+1) W(x+1)=(x+2) W(x)}\)
Mam rozwiązanie, ale nie jestem go pewien.
Podstawiając \(\displaystyle{ x=-1}\) mamy:
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ x=x-1}\), a potem \(\displaystyle{ x=x-2}\), bo \(\displaystyle{ x \in R}\) mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x W(x)=(x+1) W(x-1) \\ x W(x-2)=(x-1) W(x-1) \end{cases}}\)
Dodając stronami:
\(\displaystyle{ x W(x) + x W(x-2) = (x+1) W(x-1) + (x-1) W(x-1) \\ x[W(x)+W(x-2)]=W(x-1) * 2x \\ x[W(x)+W(x-2)-2*W(x-1)]=0 \\ \left( x=0 \vee \frac{W(x)+W(x-2)}{2} =W(x-1) \right) \wedge W(-1)=0}\)
No i teraz tak intuicyjnie, to ten ostatni warunek mogą spełniać wielomian zerowy lub wielomiany stopnia pierwszego, po wyliczenia wyszło mi, że wszystkie wielomiany postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x+1)}\), gdzie a - dowolna liczba rzeczywista
No i nie wiem jak ten ostatni akapit udowodnić tak matematycznie. (Jeśli w ogóle mój tok myślenia jest ok)
Proszę o pomoc
Znaleźć wielomiany spełniające warunek
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Znaleźć wielomiany spełniające warunek
Ostatnio zmieniony 5 mar 2011, o 17:09 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Znaleźć wielomiany spełniające warunek
Rozwiązanie \(\displaystyle{ x= 0}\) jest złe, bo wyjściowe równanie ma zachodzić dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\). Uzasadnienie, że rozwiązaniem jest funkcja liniowa może być takie:
\(\displaystyle{ x-1}\) jest równooddalony od \(\displaystyle{ x-2 \ i \ x}\)
Wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x-1)}\) też jest średnią arytmetyczną wartości wielomianów \(\displaystyle{ W(x-2) \ i \ W(x)}\).
Taka zależność zachodzi tylko dla funkcji liniowej, czyli:
\(\displaystyle{ W(x)= ax+b \wedge W(-1)= 0 \Rightarrow 0= -a+ b \Rightarrow a=b \\ \\
czyli \ szukana \ funkcja \ liniowa \ ma \ postac: \\ \\
y= ax+ a \Rightarrow y= a(x+ 1) \ a \in R}\)
Zauważ, że do tego rozwiązania również wchodzi wielomian zerowy (dla \(\displaystyle{ a=0}\))
\(\displaystyle{ x-1}\) jest równooddalony od \(\displaystyle{ x-2 \ i \ x}\)
Wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x-1)}\) też jest średnią arytmetyczną wartości wielomianów \(\displaystyle{ W(x-2) \ i \ W(x)}\).
Taka zależność zachodzi tylko dla funkcji liniowej, czyli:
\(\displaystyle{ W(x)= ax+b \wedge W(-1)= 0 \Rightarrow 0= -a+ b \Rightarrow a=b \\ \\
czyli \ szukana \ funkcja \ liniowa \ ma \ postac: \\ \\
y= ax+ a \Rightarrow y= a(x+ 1) \ a \in R}\)
Zauważ, że do tego rozwiązania również wchodzi wielomian zerowy (dla \(\displaystyle{ a=0}\))