wyraz wolny
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
- Pomógł: 1 raz
wyraz wolny
niech w będzie wielomianem trzeciego stopnia, którego jedynymi pierwiastkami są liczby 1 i -3 . Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian x-2 jest równa 10, a przez x+2=18 Znajdz wyraz wolny wielomianu w. Dobrze kminie, bo niby wynik mi dobry wyszedl ale nie wiem czy dobrze robie \(\displaystyle{ W=x(x-1)(x+3) +ax+b}\) i wyraz wolny to bedzie to b? bo b mi wyszlo 6 a taka jest odpowiedz
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyraz wolny
Nie za dobrze, bo zapisanie wielomianu w postaci \(\displaystyle{ W=x(x-1)(x+3) +ax+b}\)wcale nie gwarantuje, że liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -3}\) będą jego pierwiastkami.
Prawidłowa postać w tym przypadku to będzie \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x+3)^2}\) lub \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^2(x+3)}\).
Prawidłowa postać w tym przypadku to będzie \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x+3)^2}\) lub \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^2(x+3)}\).