równania i nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Romek1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 lut 2011, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

równania i nierówności

Post autor: Romek1993 »

ostatnio na kółku matematycznym rozwiązywaliśmy takie równanie : \(\displaystyle{ x\left( x ^{4}\left( x+3\right) +2 \right)=3\left( x+1\right)}\)Macie może jakieś pomysły, jak to rozwiązać ?
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 353
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 125 razy
Pomógł: 19 razy

równania i nierówności

Post autor: AZS06 »

Wielomian stopnia 6
Przemnóż nawiasy i uporzadkuj wszystko
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

równania i nierówności

Post autor: Sylwek »

A trochę sprytniej:
\(\displaystyle{ x^5(x+3) + 2x = 3x+3 \\ x^5 (x+3) = x+3 \\ (x+3)(x^5-1)=0}\)

Dalej wiadomo.
ODPOWIEDZ