Nierówności wymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
Nierówności wymierne
Jak rozwiązać poniższą nierówność ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{x + 1} - \frac{2}{x^2 - x - 1} \le \frac{1 - 2x}{x^3 + 1}}\)
Próbowałam sprowadzić do wspólnego mianownika, czyli -> \(\displaystyle{ (x+1)(x^2 - x - 1)(x^2 - x + 1)}\) , i ostatecznie wyszło mi :
\(\displaystyle{ \frac{(x + 1)(x^3 - 5x^2 + 6x - 4)}{(x + 1)(x^2 - x - 1)(x^2 - x +1)}}\)
co dalej?
\(\displaystyle{ \frac{1}{x + 1} - \frac{2}{x^2 - x - 1} \le \frac{1 - 2x}{x^3 + 1}}\)
Próbowałam sprowadzić do wspólnego mianownika, czyli -> \(\displaystyle{ (x+1)(x^2 - x - 1)(x^2 - x + 1)}\) , i ostatecznie wyszło mi :
\(\displaystyle{ \frac{(x + 1)(x^3 - 5x^2 + 6x - 4)}{(x + 1)(x^2 - x - 1)(x^2 - x +1)}}\)
co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Nierówności wymierne
nie powinno być w tym 2 mianowniku \(\displaystyle{ x^2-x+1}\)? bo to znacznie ułatwiłoby obliczenia pewnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
Nierówności wymierne
niestety nie, gdyby tak było nie miałabym żadnego problemu siedzę nad tym przykładem już długo i nic sensownego mi nie wychodzi..
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Nierówności wymierne
ja liczyłem tak, że sprowadziłem do wspólnego mianownika i przeniosłem wszystko na lewą stronę. Powinno wyjść chyba \(\displaystyle{ \frac{x^4-2x^3-2x^2-x-2}{(x+1)(x^2-x+1)(x^2-x-1)} \le 0}\). W liczniku jednym z miejsc zerowych jest \(\displaystyle{ -1}\) więc można podzielić i sprawdzić co wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
Nierówności wymierne
jeśli miałoby byc tak jak piszesz (mi po uproszczeniu wogóle wyszło inaczej w liczniku-> \(\displaystyle{ x^4-4x^3+x^2+2x-4}\) ), to wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)(x^3-3x^2+x-2)}{(x+1)(x^2-x+1)(x^2-x-1)} \le 0}\)
tylko teraz co dalej, żeby wynik wyszedł dobry.
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)(x^3-3x^2+x-2)}{(x+1)(x^2-x+1)(x^2-x-1)} \le 0}\)
tylko teraz co dalej, żeby wynik wyszedł dobry.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2011, o 16:59 przez pracus1213, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Nierówności wymierne
ale nie wiem czy dobrze wyliczyłem. Całkiem możliwe, że pomyliłem się w rachunkach, bo robiłem to dość szybko. Jeśli teraz ja miałbym rację to trzeba byłoby znaleźć jeszcze 1 pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ x^3-3x^2+x-2}\), bo dalej \(\displaystyle{ \Delta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Nierówności wymierne
na pewno się da, bo to wielomian stopnia 3, ale ja niestety też nie widzę żadnego pierwiastka wymiernego. Być może wcześniej pomyliłem się w obliczeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
Nierówności wymierne
\(\displaystyle{ x^3 - 5x^2 + 6x - 4}\)
a w tym coś widzisz? bo do tego jakoś też nie widzę nic, co można byłoby zrobić dalej.
a w tym coś widzisz? bo do tego jakoś też nie widzę nic, co można byłoby zrobić dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Nierówności wymierne
Niestety nie. Będzie pierwiastek na pewno na odcinku \(\displaystyle{ (3,4)}\) ale znaleźć go to osobny problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa