Witam. Mam problem z trzema przykładami, a mianowicie
a) \(\displaystyle{ W \left( x \right) = \left( - \frac{1}{4}x^{4}-2x^{3}-4x^{2} \right) \left( x^{3}-7x^{2}-4x+28 \right)}\)
b) \(\displaystyle{ W \left( x \right) = \left( 7x^{4}+14x^{3}-21x^{2} \right) \left( x^{5}-4x^{3}-x^{2}+4 \right)}\)
c) \(\displaystyle{ W \left( x \right) = \left( 3x^{4}-2x^{3}+ \frac{1}{3}x^{2} \right) \left( x^{6}-1 \right)}\)
Proszę wraz z wytłumaczeniem.
Z góry dzięki
Adam
Rozkład wielomianu na czynniki - Problem ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 13:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
Rozkład wielomianu na czynniki - Problem ;/
Ostatnio zmieniony 2 mar 2011, o 20:45 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozkład wielomianu na czynniki - Problem ;/
a) W pierwszym nawiasie wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\) albo \(\displaystyle{ -\frac{1}{4}x^2}\) jak wolisz, z drugiego nawiasu powyłączaj \(\displaystyle{ x-7}\).
b) Z pierwszego nawiasu wyłącz \(\displaystyle{ 7x^2}\), z drugiego \(\displaystyle{ x^2-4}\).
c) W pierwszym nawiasie wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\), a drugi - \(\displaystyle{ x^6-1=(x^3)^2-1^2}\) i zastosuj wzór na różnicę sześcianów.
b) Z pierwszego nawiasu wyłącz \(\displaystyle{ 7x^2}\), z drugiego \(\displaystyle{ x^2-4}\).
c) W pierwszym nawiasie wyłącz \(\displaystyle{ x^2}\), a drugi - \(\displaystyle{ x^6-1=(x^3)^2-1^2}\) i zastosuj wzór na różnicę sześcianów.