Parametr a w wielomianie
Parametr a w wielomianie
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) wielomian \(\displaystyle{ w(x) = 2x^{3}+(a^{2}-1)x^{2}-x}\) przyjmuje wartości przeciwne dla argumentów \(\displaystyle{ \sqrt[5]{7}}\) i \(\displaystyle{ -\sqrt[5]{7}}\)?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Parametr a w wielomianie
warunek nieparzystości funkcji dla tych dwóch argumentów:
\(\displaystyle{ W(-x)=-W(x)}\)
\(\displaystyle{ W(-x)=-W(x)}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy