równanie wielomianowe
równanie wielomianowe
Wykaż że równanie \(\displaystyle{ x^3+2x+7=0}\) ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty.
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
równanie wielomianowe
Jak dla mnie to równanie nie ma ani jednego pierwiastka
bo to jest to samo co:
\(\displaystyle{ (x+1)^2+6}\) a to oznacza, że jest to wykres \(\displaystyle{ x^2}\) przesunięty o wektor \(\displaystyle{ \left[ -1,6\right]}\)
bo to jest to samo co:
\(\displaystyle{ (x+1)^2+6}\) a to oznacza, że jest to wykres \(\displaystyle{ x^2}\) przesunięty o wektor \(\displaystyle{ \left[ -1,6\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie wielomianowe
Może coś pomogę.
\(\displaystyle{ x^3=-2x-7\\
x(x^2+2)=-7}\)
Z tego wynika, że równanie przyjmuje tylko wartości ujemne. Na pewno wynik jest z przedziału \(\displaystyle{ (-2;-1)}\).
\(\displaystyle{ x^3=-2x-7\\
x(x^2+2)=-7}\)
Z tego wynika, że równanie przyjmuje tylko wartości ujemne. Na pewno wynik jest z przedziału \(\displaystyle{ (-2;-1)}\).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ x^3+2x+7=0\\
x=u+v\\
\left(u+v\right)^3+2\left(u+v\right)+7=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+u^3+2\left( u+v\right)+7=0\\
u^3+v^3+7+\left( u+v\right)\left( 3uv+2\right)\\
\begin{cases} u^3+v^3=-7 \\ uv=- \frac{2}{3} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=-7 \\ u^3v^3=- \frac{8}{27} \end{cases}\\
t^2+7t- \frac{8}{27}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=7^2+ \frac{32}{27}>0}\)
Wyróżnik równania kwadratowego jest dodatni
zatem ma ono dwa pierwiastki rzeczywiste
a co za tym idzie nasze równanie trzeciego stopnia
ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
x=u+v\\
\left(u+v\right)^3+2\left(u+v\right)+7=0\\
u^3+3u^2v+3uv^2+u^3+2\left( u+v\right)+7=0\\
u^3+v^3+7+\left( u+v\right)\left( 3uv+2\right)\\
\begin{cases} u^3+v^3=-7 \\ uv=- \frac{2}{3} \end{cases} \\
\begin{cases} u^3+v^3=-7 \\ u^3v^3=- \frac{8}{27} \end{cases}\\
t^2+7t- \frac{8}{27}=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=7^2+ \frac{32}{27}>0}\)
Wyróżnik równania kwadratowego jest dodatni
zatem ma ono dwa pierwiastki rzeczywiste
a co za tym idzie nasze równanie trzeciego stopnia
ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ \begin{cases} u^3+v^3=-7 \\ uv=- \frac{2}{3} \end{cases}}\)
Skąd to wziąłeś, szczególnie te wyniki ?
Skąd to wziąłeś, szczególnie te wyniki ?
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
równanie wielomianowe
@kamil13151 jest to jedna z metod rozwiązywania równań sześciennych. Jeżeli mamy wielomian w postaci kanonicznej:
\(\displaystyle{ x^3+px+q=0}\)
To możemy pierwiastek wyznaczyć podstawieniem \(\displaystyle{ x=u+v}\)
W naszym przykładzie dochodzimy do momentu gdzie mamy:
\(\displaystyle{ u^3+v^3+7+(u+v)(3uv+2) = 0}\)
Aby dane wyrażenie było równe 0 muszą zachodzić następujące 2 równości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u^3+v^3 = -7\\ 3uv = -2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} u^3+v^3 = -7\\ u^3v^3 = -\frac{8}{27} \end{cases}}\)
Zauważ teraz, że są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach \(\displaystyle{ u^3}\) oraz \(\displaystyle{ v^3}\), przyjmując, że współczynnik kierunkowy naszego trójmianu jest równy 1, ze wzorów Viete'a otrzymujemy:
\(\displaystyle{ -b = -7 \wedge c=-\frac{8}{27}}\)
Stąd równanie którego pierwiastkami będą \(\displaystyle{ u^3}\) oraz \(\displaystyle{ v^3}\) jest postaci:
\(\displaystyle{ t^2+7t-\frac{8}{27}=0}\)
Dalej jest tak, jak napisał Mariuszm
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^3+px+q=0}\)
To możemy pierwiastek wyznaczyć podstawieniem \(\displaystyle{ x=u+v}\)
W naszym przykładzie dochodzimy do momentu gdzie mamy:
\(\displaystyle{ u^3+v^3+7+(u+v)(3uv+2) = 0}\)
Aby dane wyrażenie było równe 0 muszą zachodzić następujące 2 równości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u^3+v^3 = -7\\ 3uv = -2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} u^3+v^3 = -7\\ u^3v^3 = -\frac{8}{27} \end{cases}}\)
Zauważ teraz, że są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach \(\displaystyle{ u^3}\) oraz \(\displaystyle{ v^3}\), przyjmując, że współczynnik kierunkowy naszego trójmianu jest równy 1, ze wzorów Viete'a otrzymujemy:
\(\displaystyle{ -b = -7 \wedge c=-\frac{8}{27}}\)
Stąd równanie którego pierwiastkami będą \(\displaystyle{ u^3}\) oraz \(\displaystyle{ v^3}\) jest postaci:
\(\displaystyle{ t^2+7t-\frac{8}{27}=0}\)
Dalej jest tak, jak napisał Mariuszm
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie wielomianowe
Rozumiem, a możesz jeszcze powiedzieć jak się ta metoda nazywa?
Również, nie wiem dlaczego to zachodzi:
Bardzo dziękuje za wyjaśnienia.
Również, nie wiem dlaczego to zachodzi:
Równanie kwadratowe ma 2 rozwiązanie to czemu zostaje 1?Wyróżnik równania kwadratowego jest dodatni
zatem ma ono dwa pierwiastki rzeczywiste
a co za tym idzie nasze równanie trzeciego stopnia
ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
Bardzo dziękuje za wyjaśnienia.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równanie wielomianowe
Aby znaleźć pozostałe pierwiastki równania trzeciego stopnia używasz
zespolonych pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
Gdy równanie kwadratowe ma dwa (różne) pierwiastki rzeczywiste to okaże się że
części urojone się nie wyzerują i nasze równanie trzeciego stopnia będzie miało
dwa sprzężone pierwiastki zespolone
zespolonych pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
Gdy równanie kwadratowe ma dwa (różne) pierwiastki rzeczywiste to okaże się że
części urojone się nie wyzerują i nasze równanie trzeciego stopnia będzie miało
dwa sprzężone pierwiastki zespolone
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
równanie wielomianowe
Ojej...
\(\displaystyle{ f(x)=x^3+2x+7,}\)
zauważyć, że \(\displaystyle{ f(-2) \cdot f(-1) = (-5) \cdot 4 < 0,}\) i skorzystać z twierdzenia Darboux/Bolzano-Cauchy'ego (jakie kto zna). Na koniec fakt, że funkcja jest rosnąca.
Suma funkcji rosnących jest funkcją rosnącą? ;-pnmn pisze:Szkoda. Wystarczy udowodnić, że funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie. Ale bez pochodnych nie mam na to pomysłu.
Przy takim poleceniu nie trzeba się bawić ze wzorami na równanie sześcienne... Wystarczy zdefiniować funkcjęchicho23 pisze:Wykaż że równanie \(\displaystyle{ x^3+2x+7=0}\) ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty.
\(\displaystyle{ f(x)=x^3+2x+7,}\)
zauważyć, że \(\displaystyle{ f(-2) \cdot f(-1) = (-5) \cdot 4 < 0,}\) i skorzystać z twierdzenia Darboux/Bolzano-Cauchy'ego (jakie kto zna). Na koniec fakt, że funkcja jest rosnąca.
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
równanie wielomianowe
Chodzi o to, że... może być dana funkcja:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -2) \Rightarrow y=x+3}\)
\(\displaystyle{ x \in <-2 , 0) \Rightarrow y=x+1}\)
\(\displaystyle{ x \in <0 , 2) \Rightarrow y=x-1}\)
\(\displaystyle{ x \in <2 , \infty ) \Rightarrow y= x-3}\)
W całym przedziale rosnąca a jednak kilka miejsc zerowych
\(\displaystyle{ x \in (- \infty , -2) \Rightarrow y=x+3}\)
\(\displaystyle{ x \in <-2 , 0) \Rightarrow y=x+1}\)
\(\displaystyle{ x \in <0 , 2) \Rightarrow y=x-1}\)
\(\displaystyle{ x \in <2 , \infty ) \Rightarrow y= x-3}\)
W całym przedziale rosnąca a jednak kilka miejsc zerowych
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie wielomianowe
Mi chodzilo o to, że
\(\displaystyle{ f(x)=x^3+2x+7}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2 + 2}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0}\) dla \(\displaystyle{ x \in R}\), więc \(\displaystyle{ f(x)}\) jest rosnąca dla \(\displaystyle{ x \in R}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x^3+2x+7}\)
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2 + 2}\)
\(\displaystyle{ f'(x)>0}\) dla \(\displaystyle{ x \in R}\), więc \(\displaystyle{ f(x)}\) jest rosnąca dla \(\displaystyle{ x \in R}\)