witam, mam problem z pewnym przykładem, a mianowicie:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2} - 56x + 15}{x^{2} -8x + 7} <7}\)
jak rozwiązać tą nierówność ?
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika, wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \frac{-6x^{2} - 34}{(x-1)(x-7)}<0}\) ,
co po dalszym rozwiązaniu daje mi inny wynik niż w odpowiedziach.
proszę o pomoc- co robię źle, co należy zrobić dalej.
dziękuję z góry.
Nierówności wymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
Nierówności wymierne
Ostatnio zmieniony 1 mar 2011, o 16:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia w tagach tex
Powód: Umieszczaj całe wyrażenia w tagach tex
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
Nierówności wymierne
odpowiedź jest taka:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,1) \cup (7, + \infty )}\) ,
czyli na to wychodzi.
nie mam pojęcia, co dalej powinnam zrobić.
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,1) \cup (7, + \infty )}\) ,
czyli na to wychodzi.
nie mam pojęcia, co dalej powinnam zrobić.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Nierówności wymierne
w liczniku wspólczynik jest mniejszy od zera i delta mniejsza czyli niezaleznie od x bedzie wartosc mniejsza od zera. Iloraz jest mniejszy od zera wtedy gdy jego iloczyn jest mniejszy od zera. No i liczysz jak wielomianowa nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lut 2011, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa