Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
Witam ponownie!
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania, którego kompletnie nie rozumiem. Za wszelką pomoc stawiam "pomógł"
Zad.
Wyznacz pierwiastki wielomianu\(\displaystyle{ W(x)=7(x ^{2}+6x+9)(x+3) ^{2}(x ^{2}-81)}\) i określ krotność każdego z nich.
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania, którego kompletnie nie rozumiem. Za wszelką pomoc stawiam "pomógł"
Zad.
Wyznacz pierwiastki wielomianu\(\displaystyle{ W(x)=7(x ^{2}+6x+9)(x+3) ^{2}(x ^{2}-81)}\) i określ krotność każdego z nich.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
pierwsza część liczysz \(\displaystyle{ \Delta}\), druga i 3 część wystarczy przyrównać do 0, bo jeśli \(\displaystyle{ a \cdot b=0}\) to \(\displaystyle{ a=0}\) lub \(\displaystyle{ b=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
\(\displaystyle{ \Delta=b ^{2}-4*ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=6 ^{2}-4*1*9}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36-36=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-b}{2a} =-3}\) -ok, poprawiłem
Deltę mam, no i co dalej?
\(\displaystyle{ \Delta=6 ^{2}-4*1*9}\)
\(\displaystyle{ \Delta=36-36=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-b}{2a} =-3}\) -ok, poprawiłem
Deltę mam, no i co dalej?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, o 19:37 przez xyz123, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
źle obliczyłeś miejsce zerowe. powinno wyjść \(\displaystyle{ x_0=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
Nie rozumiem, jak mam przyrównać? O to Ci chodzi?:
\(\displaystyle{ (x+3) ^{2}=0}\) i \(\displaystyle{ (x ^{2}-81)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3) ^{2}=0}\) i \(\displaystyle{ (x ^{2}-81)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
właśnie oto mi chodziło. teraz wyznacz te wartości \(\displaystyle{ x}\) dla których są spełnione te równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
\(\displaystyle{ (x+3) ^{2}=0}\)-czy tutaj powinno wyjść \(\displaystyle{ -9}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wyznaczanie pierwiastka wielomianu i określanie krotności
Wyznaczenie pierwiastków to:
\(\displaystyle{ (x+3) ^{2} = 0\\x+3 = 0\\x=-3}\)
Jest krotności drugiej.
\(\displaystyle{ (x+3) ^{2} = 0\\x+3 = 0\\x=-3}\)
Jest krotności drugiej.