Iloczyn kolejnych liczb parzystych
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Iloczyn kolejnych liczb parzystych
Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy -48. Wyznacz te liczby.
Iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy -48. Wyznacz te liczby.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, o 17:43 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Iloczyn kolejnych liczb parzystych
Czyżby tak ? :
\(\displaystyle{ p_1=2n \\
p_2=2n+2 \\
p_3=2n+4 \\
p_1 \cdot p_2 \cdot p_3=-48}\)
\(\displaystyle{ p_1=2n \\
p_2=2n+2 \\
p_3=2n+4 \\
p_1 \cdot p_2 \cdot p_3=-48}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, o 17:44 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Iloczyn kolejnych liczb parzystych
Równanie będzie miało taką postać: \(\displaystyle{ 2n(2n+2)(2n+4)=-48}\)
Jest to równanie 3 stopnia.
Naprawdę dalej nie wiem. Błagam o dalsze rozwiązanie!
Wynagrodzę Cię "pomógł"
Jest to równanie 3 stopnia.
Naprawdę dalej nie wiem. Błagam o dalsze rozwiązanie!
Wynagrodzę Cię "pomógł"
Ostatnio zmieniony 28 lut 2011, o 17:45 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Iloczyn kolejnych liczb parzystych
błagaj sobie dalej. Bardzo Ci to pomoże. Napisałem co trzeba zrobić