Wyznacz wielkosc parametru \(\displaystyle{ a}\) wiedząc, że stopień wielomianu \(\displaystyle{ u+v}\) jest równy 3
\(\displaystyle{ u(x)=(a ^{2}-5)x ^{4}+x ^{3} -2x}\)
\(\displaystyle{ v(x)= x ^{4}-ax ^{3}+2}\)
Wyznacz wielkosć danego parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 kwie 2010, o 16:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sarzyna
- Podziękował: 2 razy
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Wyznacz wielkosć danego parametru
\(\displaystyle{ u(x)+v(x)=(a^2-4)x^4+(1-a)x^3-2x+2}\)
stopień tego wielomianu będzie równy 3, wtedy gdy \(\displaystyle{ a^2-4=0}\) oraz \(\displaystyle{ 1-a \neq 0}\)
stopień tego wielomianu będzie równy 3, wtedy gdy \(\displaystyle{ a^2-4=0}\) oraz \(\displaystyle{ 1-a \neq 0}\)