Wykres funkcji \(\displaystyle{ g}\)uzyskano z przesunięcia wykresu funkcji \(\displaystyle{ f}\) danej wzorem: \(\displaystyle{ f(x)= |x^{3} -3\sqrt{2}x^{2}-2x+\sqrt{72}}\) , o wektor o wspołrzędnych \(\displaystyle{ [-2sqrt{2}, sqrt{3}}\). Podaj, dla jakich argumentów funkcja \(\displaystyle{ g}\) osiąga najmniejszą wartość i ile ona wynosi.
Odp.: \(\displaystyle{ g(-3\sqrt{2}=g(-\sqrt{2})=g(\sqrt{2})=\sqrt{3}}\)
Wydzielono z: Równanie kwadratowe z parametrem m
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 16:16
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
Wydzielono z: Równanie kwadratowe z parametrem m
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, o 12:58 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Jeżeli masz nowe zadania, załóż nowy wątek. Nie zamieszczaj zadań z różnych działów w jednym temacie - zadanie z ciągów załóż w dziale do tego celu odpowiednim.
Powód: Jeżeli masz nowe zadania, załóż nowy wątek. Nie zamieszczaj zadań z różnych działów w jednym temacie - zadanie z ciągów załóż w dziale do tego celu odpowiednim.
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Wydzielono z: Równanie kwadratowe z parametrem m
Nie wiem czy chodziło Ci o sprawdzenie. Ale tak wszystko się zgadza.
Ponieważ... funkcja ta nie ma wartości ujemnych. Więc najmniejszymi możliwymi wartościami są miejsca zerowe. A w wypadku funkcji...
\(\displaystyle{ f(x)= |x^{3} -3\sqrt{2}x^{2}-2x+\sqrt{72}|}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = 3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{3} = -\sqrt{2}}\)
W jeżeli dodasz ten wektor to wyjdą dokładnie takie wartości jak napisałaś
Ponieważ... funkcja ta nie ma wartości ujemnych. Więc najmniejszymi możliwymi wartościami są miejsca zerowe. A w wypadku funkcji...
\(\displaystyle{ f(x)= |x^{3} -3\sqrt{2}x^{2}-2x+\sqrt{72}|}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = 3\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x _{3} = -\sqrt{2}}\)
W jeżeli dodasz ten wektor to wyjdą dokładnie takie wartości jak napisałaś